Supportersverenging Rood Wit van FC Emmen blaast 75 kaarsjes uit. Erelid Ines Scholten (79) schenkt al jaren koffie in voor supporters. ‘Degradatie? Clubliefde is er niet minder om’

Het rood wit gebak ter ere van de 75e verjaardag van supportersvereniging Rood Wit smaakt zoet. Met erelid Ines Scholten aan tafel komen de verhalen vanzelf. Veel van de voetbalhistorie heeft de 79-jarige Emmenaar vastgelegd in plakboeken.

Voetbalveteraan en erelid Ines Scholten (79) van Rood Wit blikt met een goed gevoel terug op de afgelopen 75 jaar.

Voetbalveteraan en erelid Ines Scholten (79) van Rood Wit blikt met een goed gevoel terug op de afgelopen 75 jaar. Foto: Bianca Scheper

Scholten ademt voetbal en vooral Rood Wit. ,,Ik heb een groot voetbalhart, maar toch vooral een groot rood wit hart”, glimlacht de voetbalbalveteraan in het supportershome Dug-Out, met zijn vrouw Thea (74) aan zijn zijde.

,,Thea is al ruim dertig jaar actief in de catering van het supportershome van FC Emmen en mede dankzij haar ben ik er ook ingerold.” En hoe? Ines Scholten is vanwege zijn vele verdiensten voor de supportersclub inmiddels benoemd tot erelid.

Koffie in de Dug-Out

Hij was in diverse kaderfuncties actief voor Rood Wit en in de Dug-Out serveert hij bij alle thuiswedstrijden van FC Emmen nog steeds koffie aan de voetbalsupporters. Uiteraard ventileert Scholten ondertussen ook zijn voetbalvisie. Een visie die niet te onderschatten is, want Scholten heeft een rijk voetbalverleden achter de rug. In het seizoen 1957/1958 maakte hij op 16-jarige leeftijd met een belangrijke goal een droomdebuut in de hoofdmacht van de Emmenaren..

Memorabele momenten

Scholten somt moeiteloos nog een aantal memorabele momenten uit zijn loopbaan op: 1959 Emmen - CSC 2-0, (5.000 toeschouwers), 1961 Emmen - Germanicus 7-2 (4.000 toeschouwers), en 1962 Emmen - KSC 11-0 ( 3.700 toeschouwers). „Een fantastische tijd.” In 1963 volgde de overstap naar de semi-profs van Zwartemeer.

Nog iedere dag voetbal

Ines Scholten werd na zijn actieve voetballoopbaan gerespecteerd trainer-coach van tal van amateurclubs uit de regio. Anno 2021 volgt hij de ontwikkelingen bij FC Emmen nog iedere dag op de voet. Het echec tegen NAC en de degradatie kwam keihard binnen.

,,Een enorme domper en als je alles analyseert was het onnodig. We hebben het laten liggen en dat nota bene in het jubileumjaar van onze supportersvereniging.”

Ruim 500 leden

De Dug-Out ligt sinds 2000 onder de verlengde Oost-tribune van het stadion van FC Emmen. De bouw ervan is volgens secretaris Bianca Scheper een van de hoogtepunten geweest uit het 75-jarig bestaan van de vereniging.

..In totaal zijn er een kleine honderd zitplaatsen. Daarnaast zijn er diverse stamtafels waaraan men een drankje kan nuttigen of even gezellig de derde helft beleven. Het beheer van het supportershome is sinds 2006 in handen van de supportersvereniging. Het bestuur van de supportersvereniging zetelt in de ‘Dug-Out.”

Met een ledenbestand van ruim 500 leden ligt er volgens Bianca Scheper een solide basis onder de supportersvereniging, die in alle opzichten volop aan de weg timmert.

,,We organiseren onder meer busreizen naar uitwedstrijden en coördineren - samen met Brigata Fanatico - sfeerverhogende activiteiten. Daarnaast worden er ook buiten de wedstrijden om regelmatig activiteiten georganiseerd zoals bingo en kaarten.”

Pieken en dalen

Uiteraard zijn er in de afgelopen driekwart eeuw de nodige pieken en dalen geweest, maar het zijn vooral illustere momenten waar Scholten en Scheper met trots op terugkijken.

„De groei van de supportersvereniging kwam in een stroomversnelling nadat Emmen in 1985 toetrad tot het betaalde voetbal. Van een ledenbestand van ongeveer 250 groeiden we door naar zo’n 1000 leden begin jaren negentig. Een recordaantal en te danken aan het eerste grote succes dat de BVO Emmen boekte in het seizoen 1989/1990. Onder leiding van trainer Ben Hendriks bereikte Emmen de nacompetitie en miste op een haar na promotie naar de eredivisie. Dat werd in 2018 op een onnavolgbare wijze toch nog gestalte gegeven en de promotie naar het hoogste niveau betekende ook voor Rood-Wit een enorme stimulans.”

‘Degradatie? Clubliefde is er niet minder om’

De gebeurtenissen rondom de recente degradatie nemen Ines Scholten en Bianca Scheper op de koop toe, al is het sportieve leed nog amper verteerd.

,,De clubliefde is er niet minder om. Wie de club in deze tijden niet blijft steunen, is in onze ogen geen echte supporter. Goede tijden, slechte tijden, zo zien we dat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu