Surfdudes op leeftijd en olympische Laser in Schildweek. Volle bak op het Schildmeer met 150 zeilboten en surfplanken

Afgelopen weekend ging de 75ste Schildweek van start. Uiteraard met de karakteristieke houten 16m2-bootjes, maar ook met een olympisch tintje en hippe surfdudes op leeftijd.

Iwan Daniëls is met zijn Olympische boot (links) in strijd met andere lasers bij het ronden van de boei.

Iwan Daniëls is met zijn Olympische boot (links) in strijd met andere lasers bij het ronden van de boei. Foto: Duncan Wijting

Tussen alle andere Lasertjes op het grasveld bij jachthaven Boei 12 ligt zondagmiddag een bijzonder exemplaar op het droge. ‘LONDON 2012’ staat er met grote blauwe letters op, met daarachter het logo van de Olympische spelen die negen jaar geleden werden gehouden.

Het is niet de oude boot van Marit Bouwmeester, die in Londen zilver behaalde in de Laser-klasse en op deze zondagochtend Nederlandse tijd een teleurstellende start van haar hernieuwde olympische missie in Tokio kende.  

,,En ik ben zelf ook geen olympisch zeiler’’, grapt de in Amsterdam woonachtige Iwan Daniëls, die het bootje aan het optuigen is. ,,Deze is van Rutger van Schaardenburg geweest, de mannelijke deelnemer in de Laser in Londen. Voor de Spelen krijgt iedereen precies dezelfde boot van het olympisch comité; dat is wel zo eerlijk. Die boten gaan dan daarna de vrije verkoop in”, legt hij uit.

‘Ze hebben het meteen door als je vals start’

Dat klinkt alsof Daniëls z’n best heeft gedaan om dit olympische exemplaar te bemachtigen, maar het tegendeel is waar. ,,Ik heb de verkoper juist gevraagd of ze het eraf konden halen, haha. Maar dat kon niet en nu zie ik ook wel in dat het best bijzonder is. Al is het ook wel een nadeel in het water. Hij ziet er net even anders uit; ze hebben het meteen door als je vals start…’’

Hoewel Daniëls tegenwoordig in Amsterdam woont, kun je hem zeker ‘een vriend van de Schildweek’ noemen. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Delfzijl, m’n ouders wonen daar nog steeds, en vroeger was de Schildweek echt een soort vakantie voor ons. Normaal gesproken zou ik nu op de surfplank in Italië staan, maar we hadden geen zin in al dat coronagedoe, dus ben ik hier weer eens een keertje.’’

Daniëls had er ook voor kunnen kiezen om op de surfplank mee te doen, want in de Schildweek is er de speciale Windsurfer LT-klasse. De deelnemers vormen een bijzonder gezelschap. Surfdudes, maar dan enigszins op leeftijd.

Dat heeft een oorzaak, legt deelnemer Paul van der Sluijs uit. ,,Dit is een plank die al in de jaren ’70 ontworpen is en die ze weer een beetje opnieuw leven proberen in te blazen. Ik heb zelf tot 1984 op hoog niveau wedstrijden gesurft, maar het was toch een beetje uitgestorven.’‘

,,Dit is een heel mooie familieplank waarmee je bijvoorbeeld ook prima kunt suppen. Die waar Kiran Badloe nu mee surft in Tokio is zeg maar een Formule 1-plank; zijn zeil is ook veel groter. Al heeft-ie ook wel ’s een keer voor de gein met ons meegevaren, het idee en de tactiek is hetzelfde.” 

Vier van één familie op de surfplank

De Arnhemmer is allesbehalve de enige Van der Sluijs die deze Schildweek actief is op de surfplank. Vier staan er maar liefst op de deelnemerslijst. Broers Simon en Thomas laten hun grijze manen wapperen op de plank; Nathan, de zoon van Simon, vertegenwoordigt de paar jonge surfers die meedoen.

Dat ze hun kunsten op de plank kunnen vertonen is mede aan Simon te danken. De Groninger is een van de initiatiefnemers om het surfen ook onderdeel van de Schildweek te maken. ,,Dat is het nu drie jaar en met 23 deelnemers hebben we een mooi deelnemersveld. Toch ook weer goed voor de kas van de zeilvereniging hè.”   

Die 23 voegen zich in de middag als laatste bij het rijke palet aan verschillende soorten zeilen die bezit nemen van het Schildmeer voor de laatste wedstrijden van de dag.

De 150 deelnemers worden per klasse ‘weggetoeterd’ door het startschip. De 25 klassieke 16m2 als eerste, de surfdudes op leeftijd sluiten de rij. Als om tien over drie de toeter voor de Laser-klasse klinkt is vanaf de kant niet te zien of er eentje met olympische opdruk vals is gestart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Zeilen
menu