Sven Kramer wil kinderen weer het ijs op krijgen en begint eigen schaatsschool

Vroeger had Sven Kramer gedacht: ‘Ja, koekoek’. Maar de schaatskampioen investeert anno nu in een eigen stichting, ter promotie van zijn sport.

Kae Kramer staat in Thialf voor het eerst op schaatsjes onder begeleiding van haar vader Sven. FOTO STEPHAN TELLIER

Kae Kramer staat in Thialf voor het eerst op schaatsjes onder begeleiding van haar vader Sven. FOTO STEPHAN TELLIER

Sven Kramer wappert kort met zijn hand bij zijn hoofd, terwijl hij geamuseerd naar Douwe de Vries kijkt. Wie hem op zijn 20ste had gezegd: ‘Hé, zullen we een goed doel beginnen?’, had dat handgebaar als antwoord gekregen. Kramer: ,,Dan had ik ook gedacht: já, koekoek.” Maar op zijn 34ste kijkt hij anders. Nu zit hij met De Vries (38) in een etablissement in Heerenveen voor een gesprek over een nieuwe stichting: de Sven Kramer Academy. Hun doel: meer mensen laten schaatsen.

Natuurijs

De toekomst van zijn sport staat onder druk, besefte Kramer een aantal jaar geleden. ,,Er is minder vaak natuurijs in Nederland, minder mensen komen in aanraking met ijs, ze hebben er minder feeling mee. Dat is jammer en baart ons zorgen”, zegt hij. De afgelopen jaren brainstormde hij tijdens fietsritjes met De Vries, jarenlang zijn ploeggenoot tot hij in maart van dit jaar stopte, en met anderen uit de sportwereld over oplossingen. Daar kwam uiteindelijk een non-profitorganisatie uit die vandaag wordt gepresenteerd.

,,Ons doel is om ieder kind in Nederland van onder de 12 een keer op het ijs te krijgen en les te geven”, zegt De Vries. Hij heeft de leiding over de stichting, die in Thialf zal beginnen en de komende jaren hoopt uit te breiden naar meer plekken in Nederland. ,,Een heel nobel streven, maar ook een behoorlijke mijlpaal, want er zijn regio’s waar heel weinig ijsbanen zijn”, zegt De Vries.

Drempel zo laag mogelijk

,,Als je de afgelopen jaren als ouder dacht: ik wil mijn kind laten schaatsen, google je, zie je vier à vijf verschillende mogelijkheden van schaatsschool tot jeugdschaatsen en weet je niet wat je moet. We willen dat terugbrengen en de drempel zo laag mogelijk maken. Wij hebben bijna al die partijen óf overgenomen, óf gaan samen onder dezelfde naam. Je kunt bij ons clinics doen, lessen voor een half of heel seizoen afnemen. Gratis lukt niet, maar een les is dan ongeveer negen euro voor kinderen. Minder dan de helft van waarop sommige commerciële partijen in Thialf zaten.”

Kramer is een van de investeerders in het project, dat daarnaast steun krijgt van sportmarketingbureau House of Sports en ondernemers Robert van der Wallen en Dirk-Jan Bakker - beiden schaatsliefhebbers en bekenden van de naamgever.

,,We hebben geen winstoogmerk”, zegt Kramer. ,,Normaal investeer je om iets te verdienen, nu gaat het om iets voor elkaar krijgen. We hopen dat bedrijven zich met dit idee willen associëren. Ik hoop dat we straks kunnen zeggen: het draait niet altijd om geld, we kunnen iets moois achterlaten. Ik had dit oprecht een jaar of tien geleden niet kunnen doen, toen had ik een andere mindset, maar als je ouder wordt, en zeker als je ook nog eens zelf een kind krijgt, komt daar automatisch een meer betrokken gevoel bij.”

Bewaken van cultureel erfgoed

De bekendste schaatser ter wereld noemt zijn initiatief ook wel ‘het bewaken van cultureel erfgoed’. Na de Winterspelen van Peking stopt Kramer als langebaanschaatser. ,,Ik schaats nog anderhalf à twee jaar, maar ik zou het leuk vinden om iets tastbaars achter te laten”, zegt hij. De Vries voelt zich zogezegd een ouwe sok, als hij over vroeger praat. ,,Maar wij zijn allemaal begonnen doordat schaatsen in het opvoedpakket hoorde, samen met leren zeilen en zwemmen. Maar dat verandert. Ouders zijn druk.” Kramer: ,,Logistiek en financieel moet die drempel omlaag, zodat we meer aanwas krijgen, dat is heel erg belangrijk.”

Kramer is een perfectionist. Dat geldt ook bij dit project, zegt hij. ,,Ik wil wel dat het meteen goed is. Je kunt super klein beginnen, maar ik wil echt iets neerzetten. En daar speelt ook het idee erachter een rol, het moet didactisch verantwoord zijn, op een speelse manier moeten mensen plezier beleven.”

Zie het niet als een elitaire academie, waar alleen grote talenten naartoe mogen, waarschuwt De Vries. Naast volwassenen richten ze zich op de leeftijdsgroep van 4 tot 12 jaar en denken ze met dit initiatief juist de aanwas bij schaatsverenigingen te vergroten.

Puur voor de breedtesport

,,Het is niet zo dat als je hier je kind op les doet, er een soort privélessen, een high end Rafael Nadal-academy ontstaat. Dit is puur voor de breedtesport, om zoveel mogelijk mensen aan het schaatsen te krijgen. Een boost die volgens mij echt nodig is.” Kramer, met lichte stemverheffing: ,,Maar er hoort ook een wedstrijdaspect bij. Tegenwoordig moet overal het wedstrijdkarakter uit, nou daar ben ik pertinent op tegen. Natuurlijk wil je lol, maar bij sport hoort ook winnen.”

Hoewel De Vries grapt dat Kramer straks dagelijks op het ijs les staat te geven, is de schaatser na een drukke opstartfase momenteel vooral betrokken vanaf de zijkant. Zijn vizier is gericht op het schaatsseizoen dat in principe, als het coronavirus het toelaat, in november weer van start gaat.

,,Ze proberen mij nu zoveel mogelijk te ontlasten. Maar ik ben geen stichting begonnen om dat maar één of twee jaar te doen. Als ik stop, heb ik hier wel meer tijd voor. Je kunt klagen dat het beter moet, maar je kunt ook de handschoen oppakken. Dat hebben we nu gedaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu