Sympathie voor Kroatië, tweede wereldtitel voor Frankrijk

Foto: ANP/Stanley Gontha

Het hartstochtelijke Kroatië stal dit WK de harten van voetballiefhebbers, maar na een opwindende WK-finale in Moskou veroverde het effectieve en geslepen Frankrijk terecht de wereldtitel: 4-2.

Niet de ervaren Luka Modric (32), wiens uitstekende WK in schoonheid strandde, maar de jonge Kylian Mbappé werd de grote man van het toernooi in Rusland. De pas 19-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain trad in de voetsporen van de legendarische Pelé door als tiener te scoren in een gewonnen WK-finale.

De Braziliaan maakte in 1958 op zijn 17de twee goals tegen Zweden (5-2) en werd uiteindelijk drie keer wereldkampioen. Mbappé heeft nog alle tijd om Pelé ook qua titels naar de kroon te steken.

Ploeg die nog jaren meekan

Wat dat betreft ziet de toekomst van de wereldkampioen er zonnig uit. Met ook nog jonge spelers als Pavard (22), Varana (25), Umtiti (24), Herández (22), Pogba (25), Kanté (27), Griezmann (27) en Dembélé (21) heeft Frankrijk een ploeg die nog jaren meekan.

De zakelijkheid en pure klasse van de Fransen won het in Rusland van de hartstocht van de dappere Kroaten. Critici noemen het voetbal van de ploeg van Didier Deschamps cynisch, de aanhangers realistisch. Feit is dat de aanpak van de man die in 1998 als speler wereldkampioen werd voor succes zorgt.

Waar Spanje en Duitsland zichzelf opnieuw moeten uitvinden, is het op kracht, techniek en snelheid gebaseerde countervoetbal van de Fransen voorlopig de internationale maat der dingen. Niet altijd mooi, wel functioneel.Waar Spanje (2010) en Duitsland (2014) de wereld veroverden met dominant voetbal dat was gebaseerd op balbezit, hoefde Frankrijk de bal niet per se te hebben.

Toverwoord

Omschakeling was het toverwoord dit WK, dat met de voornaamste exponent van deze trend een logische winnaar kreeg. Spanje en Duitsland waren ook in Rusland de ploegen die verreweg het meeste balbezit hadden; gemiddeld zeventig procent per wedstrijd. Maar net als Argeninië (derde met 64 procent) werden de twee vorige kampioenen roemloos uitgeschakeld.

Waar de kanshebbers bij bosjes sneuvelden in een WK dat bol stond van verrassingen, bleef Frankrijk als enige favorieten kaarsrecht overeind. Twee jaar nadat de ploeg in eigen land de EK-finale verloor van Portugal bleef het nu wel tot het laatste moment bij de les, al verdiende Kroatië alle lof voor de manier waarop het de finale kleur gaf.

De stuntploeg van dit WK begon uitstekend aan de finale, maar moest bij de eerste de beste keer dat de Fransen zich serieus over de middenlijn meldden meteen een doelpunt incasseren. Uitgerekend Mario Mandzukic, de man die zijn ploeg in de verlenging tegen Engeland naar de finale had geschoten, verlengde een handig uitgelokte vrije trap van Antoine Griezmann ongelukkig met het hoofd langs zijn eigen doelman Danijel Subasic: 1-0. Een historische treffer, want nooit eerder werd in een WK-finale een eigen goal gemaakt.

Weinig aanvallende inspanningen

Het doelpunt was typerend voor de zuinige Fransen, die dit WK met betrekkelijk weinig aanvallende inspanningen een optimaal rendement haalden. Het beschikte bovendien over het geluk van een kampioensploeg.

Als eerste land ooit profiteerde Frankrijk in een WK-finale van de VAR (Video Assistant Referee), die scheidsrechter Nestor Pitana wees op een onfortuinlijke handsbal van Ivan Perisic. Na bestudering van de beelden gaf de Argentijn een strafschop die door Griezmann werd benut: 2-1.

Ook die historische goal maakte van een Kroatische held een schlemiel. Perisic was een van de revelaties van dit toernooi. De aanvaller van Inter zorgde in de halve finale tegen Engeland met zijn gelijkmaker voor de ommekeer en tekende ook tegen Frankrijk voor de verdiende 1-1. Perisic legde na een klein half uur al zijn gram in het schot waarmee hij veerkracht van de Kroaten onderstreepte.

Snelle rush

Na rust deed Kroatië er alles aan om een tweede gelijkmaker te forceren. Maar na een stormachtig eerste kwartier sloeg Frankrijk via de razendsnelle Mbappé twee keer toe. Na zijn snelle rush zorgde Pogba voor 3-1. 

Niet veel later knalde het Franse wonderkind zichzelf de geschiedenisboeken in: 4-1.Daarna kon Mandzukic profiteren van een blunder van doelman Lloris (4-2), maar veel meer dan een persoonlijke genoegdoening was dat voor de spits niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
WK Voetbal 2018
menu