Tóch nog koers op de zolderkamer met de online wielergame Zwift

Het peloton houdt de benen stil tijdens de coronacrisis. Toch wordt er door profs en liefhebbers samen gekoerst. Online, in de virtuele omgeving van Zwift.

Mathieu van der Poel op Zwift.

Mathieu van der Poel op Zwift. Foto: Zwift

In een periode waarin wielerwedstrijden niet op de weg verreden mogen worden, koersen renners in een online omgeving – binnen, op de hometrainer. De populairste software die daarvoor wordt gebruikt, heet Zwift.

Die online game is bedoeld voor atleten van alle niveaus en laat je zweten op een hometrainer in je zolderkamer. Als recreant kan het zomaar zijn dat je renners als Bauke Mollema en Robert Gesink voorbij ziet flitsen. Mitchelton-Scott, de ploeg van Janneke Ensing, organiseert ritten op Zwift waarin profs samen rijden met fans.

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook op Zwift goed te merken. Op de virtuele wegen is het druk, ziet oud-profrenner Léon van Bon. De tweevoudig winnaar van een etappe in de Tour de France werkt voor Zwift en is de schakel tussen het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en de Nederlandse markt.

Records

,,We breken ongeveer wekelijks records’’, zegt Van Bon. Ter vergelijking: in januari – normaal gesproken het piekmoment voor de game – waren er wereldwijd ongeveer 16.000 renners tegelijk online. Inmiddels ligt dat aantal op meer dan 29.000. ,,We zien een kleine toename van leden, maar mensen zijn vooral actiever op Zwift’’, aldus de oud-prof.

Renners kunnen Zwift op verschillende manieren gebruiken – voor wedstrijden, trainingen of groepsritten bijvoorbeeld. Bovendien kun je trainingsschema’s volgen die zijn aangepast op jouw niveau.

Koersen op Zwift voelt realistisch, omdat de hometrainer en de game met elkaar communiceren, legt Van Bon uit. ,,De trainer stuurt de wattages die je trapt naar de computer. Andersom kan de computer de weerstand bepalen.’’

Klimmen op Zwift

Op het scherm voor je zie je de omgeving en andere renners. Ga je bergop? Dan simuleert Zwift een klim, waardoor trappen zwaarder wordt. Zit je bij een andere renner in het wiel, dan wordt de weerstand – net als buiten – minder. Van Bon: ,,Daardoor krijg je een heel dynamisch spel.’’

Voor die dynamiek heb je wel een smarttrainer nodig, waar je de racefiets vervolgens op zet. Die smarttrainer communiceert met de game. Instapprijs van zo’n trainer: ongeveer 300 euro. Zwift is ook al te gebruiken met een simpele speed sensor, maar die kan geen klim simuleren. De weerstand blijft daardoor dus gelijk.

De game zelf is te downloaden op je computer, laptop, tablet of telefoon. Na een gratis proefperiode betaal je 15 euro per maand voor een abonnement.

Alpe du Zwift

Zwift bestaat uit zes verschillende werelden, waarvan Watopia de grootste is. In totaal ligt er voor 120 kilometer aan wegen, die weer te verdelen zijn in verschillende grote en kleine rondes.

Een opvallende klim is de Alpe du Zwift. De omgeving is anders, maar de GPS-waardes en stijgingspercentages zijn hetzelfde als die van de welbekende Franse col Alpe d’Huez. Verder zijn onder andere de WK-parcoursen van Innsbruck (2018) en Harrogate (2019) in de game verwerkt.

Die diversiteit en het sociale aspect van de game maken Zwift zo populair, denkt Van Bon. ,,Het spel is heel uitgebreid en heeft veel mogelijkheden. Toch kun je het eigenlijk heel simpel gebruiken en er ook écht beter en sneller door worden.’’

Social ride met Van der Poel

De oud-prof organiseert wekelijks verschillende events waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven – van duurritten tot wedstrijden. Af en toe vraagt hij bekende renners voor een social ride. Vorige week sloot supertalent Mathieu van der Poel nog aan met zijn ploeg Alpecin-Fenix.

,,Duizend Zwifters deden mee aan die rit. Tijdens het fietsen hebben we van alles besproken en konden deelnemers met hem chatten’’, zegt Van Bon.

Zwift barst dus van de mogelijkheden om toch met elkaar in contact te blijven in een periode van sociale afstand. De vraag is hoe profploegen het platform benutten. Wat dat betreft geeft Mitchelton-Scott het goede voorbeeld. Van Bon: ,,Als supporter meerijden met Annemiek van Vleuten. Dat geeft toch een leuk effect.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu