Teleurstelling en begrip rond schrappen live uitzendingen eerste divisie

ESPN (tot 1 januari FOX Sports) stopt met het live uitzenden van alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie.

Marc Boele.

Marc Boele. Foto: ANP

Komende speelronde zijn nog wel alle negen duels compleet te zien, maar vanaf dan zijn er elke speelronde nog maar vier duels live te zien en worden de overige wedstrijden als vanouds in een schakelprogramma meegenomen. Zes vragen over deze koerswijziging aan Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED).

Hoe groot is de teleurstelling over deze ontwikkeling?

„Natuurlijk baal ik ervan, maar ik kijk er ook realistisch naar. Het is financieel niet meer rond te krijgen om dit nog langer zo te doen. De zwartepiet wordt nu naar ESPN toegeschoven, maar dat is niet terecht. Dit is een gezamenlijk besluit van ESPN, de CED en de sponsor Keuken Kampioen. De productiekosten die ermee zijn gemoeid kunnen we niet meer opbrengen.”

De fans kunnen door de coronamaatregelen hun club al niet in het stadion aan het werk zien en zien nu ook de tv-uitzendingen door hun neus geboord worden. Begrijpt u de frustraties?

„We hebben alle begrip voor de teleurstelling bij de supporters. Het live uitzenden van alle wedstrijden is als service naar de supporters en sponsoren opgestart afgelopen zomer. Contractueel hoeft ESPN maar twee wedstrijden live uit te zenden. Om de mensen de kans te geven hun club toch aan het werk te zien, hebben we er met enkele partijen – ESPN, Keuken Kampioen en de CED – voor gekozen om geld bij elkaar te leggen voor het live uitzenden van alle wedstrijden. Dat was een service voor de eerste en tweede periode, waarin het publiek maar deels toegankelijk was. We gingen er toen vanuit, dat vanaf de derde periode de coronamaatregelen minder streng zouden zijn, zodat er weer publiek bij de wedstrijden zou kunnen zijn. Dat blijkt nu niet het geval, maar er is geen geld om die service langer aan te bieden.”

ESPN keert niet geheel terug naar de oude situatie, want er worden vanaf volgende week vier livewedstrijden uitgezonden. Hoe zit dat?

„De productiekosten voor die twee extra livewedstrijden worden opgebracht door ESPN, de KNVB en de CED om de fans enigszins tegemoet te komen. Daardoor is de kans groter dat ze een livewedstrijd van hun favoriete club kunnen zien.”

Heeft de beslissing om te stoppen met de liveregistratie van alle negen wedstrijden ook te maken met tegenvallende kijkcijfers?

„Nee, het is primair een financieel verhaal. En in mindere mate spelen organisatorische redenen een rol. In de derde en vierde periode is er minder ruimte in het schema om te schuiven met wedstrijden om unieke tijdstippen te krijgen dan in de eerste twee periodes. De kijkcijfers zijn helemaal niet verkeerd. Sommige wedstrijden halen zelfs prima cijfers. FC Eindhoven-SC Cambuur op zondagmiddag haalde een bereik van 180.000 en Excelsior-NAC Breda had afgelopen zaterdag zelfs een totaal bereik van 230.000. We begrijpen van ESPN dat de Keuken Kampioen Divisie ook helemaal niet slecht scoort in verhouding met bijvoorbeeld de Bundesliga. Daar heeft het ook allemaal niks mee te maken. Het heeft puur met de financiën te maken. Productietechnisch vereist het live uitzenden van wedstrijden meer dan het maken van opnames voor een schakelprogramma, waarvoor één camera voldoende is. En daar hangt een prijskaartje aan.”

Is er nog een oplossing mogelijk? Bijvoorbeeld met livestreams voor de wedstrijden die niet live op tv worden uitgezonden?

„Dat is geen mogelijkheid door de contractuele verplichtingen die ESPN heeft met KPN en Ziggo. Wat wel nog zou kunnen, is dat er een commerciële partij opstaat, die aangeeft het financiële gat (zo’n 600.000 euro, red.) als sponsor te willen dichten om goodwill te creëren met een fantastische geste naar alle supporters. Heel veel bedrijven hebben het natuurlijk heel moeilijk in deze coronatijd, maar er zijn ook bedrijven die goed boeren.”

Heeft het stoppen met het live registreren van alle negen wedstrijden nog gevolgen voor het speelprogramma in de Keuken Kampioen Divisie?

„Tot nu toe hebben we in het schema de wedstrijden zoveel mogelijk gespreid. Maar nu zullen we de wedstrijden die niet live worden uitgezonden weer zoveel mogelijk concentreren op vrijdagavond 20.00 uur, zodat die kunnen worden meegenomen in het schakelprogramma van ESPN.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu