Ten Brinke wint voor overleden moeder

Ten Brinke wint voor overleden moeder ANP

Rallyrijder Bernard Ten Brinke droeg zijn zege in de proloog van de Dakar Rally bij de auto´s op aan zijn overleden moeder. ,,Vandaag exact drie jaar geleden is ze overleden. Voor de start zei ik tegen Tom: deze etappe rijd ik voor mijn moeder.”

Tom Colsoul is de Belgische navigator van Ten Brinke. Samen lieten ze de snelste tijd noteren over het parcours van 11 kilometer van Buenos Aires naar Rosario (6.08). Het duo bezorgde Toyota zijn vijfde etappezege ooit in de befaamde race. Ze waren drie seconden sneller dan Carlos Sainz uit Spanje, één van de favorieten voor de eindzege.

,,Ons plan was om hard te rijden zonder risico’s te nemen, omdat de etappe zo kort is dat seconden het verschil zouden maken” zei Ten Brinke. ,,Het doel was een plaats bij de beste tien. Na de finish kon ik mijn ogen niet geloven: de snelste tijd. Ik geniet nu echt even van dit succes. Maar eerlijk is eerlijk, zondag begint de rally pas echt. Het doel van Tom en mij is een top 5-klassering in het algemeen klassement en die wordt pas na de laatste etappe opgemaakt.”

Slechts 64 van de 111 coureurs bereikten de finish. De race van de auto's werd stilgelegd en niet meer hervat nadat de Chinese coureur Guo Meiling het publiek was ingereden. Zij is de eerste vrouwelijke coureur uit China die meedoet aan de rally. Volgens de organisatie zouden er vier gewonden bij het ongeluk zijn gevallen. Het Argentijnse persbureau Télam berichtte dat dertien mensen gewond raakten toen Meiling inreed op de toeschouwers. Drie mensen zouden in kritieke toestand verkeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu