Tennissters Oranje op 2-0 tegen Rusland

Tennissters Oranje op 2-0 tegen Rusland ANP

De Nederlandse tennisvrouwen hebben zaterdag in Moskou een sensationele voorsprong van 2-0 genomen op Rusland in de Fed Cup. Nadat kopvrouw Kiki Bertens in de eerste partij had afgerekend met Ekaterina Makarova (6-3 6-4), boekte Richel Hogenkamp in drie sets een historische zege op voormalig grandslamwinnares Svetlana Koeznetsova: 7-6 (4) 5-7 10-8. Het slopende duel duurde vier uur, de langste partij ooit in het enkelspel van de wereldgroep in de Fed Cup.

Oranje speelt voor het eerst in achttien jaar in de wereldgroep van het tennistoernooi voor landenteams. De equipe van captain Paul Haarhuis heeft voor de winst op Rusland nog één punt nodig en staat dan in de halve finales. Het derde enkelspel is zondag, dan spelen in principe Bertens en Koeznetsova tegen elkaar.

Evenals Bertens liet Hogenkamp zich niet afschrikken door de ambiance in het Olympisch Stadion van Moskou, waar Rusland aantrad met speelsters die veel hoger op de wereldranglijst staan. De strijd tussen de Doetinchemse en de oud-winnares van Roland Garros en de US Open was die tussen de nummer 141 van de wereld en de nummer 17. Toch nam Hogenkamp het initiatief in de wedstrijd door de eerste set te winnen in de tiebreak (7-4).

Het tweede bedrijf ging met 7-5 naar Koeznetsova, die weliswaar haar enkel blesseerde en tijdelijk wat hinkte, maar een comeback van Hogenkamp op tijd afwendde. De derde en beslissende set mondde uit in een thriller, waaraan geen einde leek te komen. De tennissters wisselden fraaie passeerslagen af met onbegrijpelijke missers, maar Hogenkamp was wel de koelbloedigste en won met 10-8.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu