Ter Mors bouwt nog op naar WK's

Ter Mors bouwt nog op naar WK's ANP

Jorien ter Mors pakte zaterdag haar derde Nederlandse titel in een week tijd. Na twee titels op de lange baan, kwam daar nog de titel op 1500 meter shorttrack bij. Het is het bewijs dat de alleskunner weer terug op niveau is, al kan het volgens haar allemaal nog een stuk scherper.

,,Ik heb een goede lijn te pakken, maar ik ben nog aan het opbouwen. Ik herstel na een race nog niet zoals het moet, ik merk het aan hoe moe ik ben na een race. Fysiek kan er nog een stapje bij en de techniek moet nog wat stabieler’’, analyseert ze haar eigen verbeterpunten na een jaar van afwezigheid. Kort samengevat: na een olympische titel op de 1500 meter in 2014 raakte Ter Mors overtraind en moest ze heel het seizoen 2014-2015 laten lopen.

Ze is echter terug, bewees ze dit seizoen vooral op de lange baan met een Nederlands record op de 1000 meter, goede prestaties op de 500 en twee nationale titels in Heerenveen. Dit weekend moet daar liefst de nationale allroundtitel shorttrack bij komen, ook na een val op de 500 meter. ,,Ja, daar kan ik niks aan doen. Ik werd uitgeschakeld en krijg ook nog eens onterecht een penalty’’, had ze een duidelijke mening over haar botsing en val met Suzanne Schulting. Geen tweede NK-titel in één dag dus, maar blauwe plekken. ,,Ach, dat moet niet erg zijn.''

Roofbouw

Toch is dat het gevaar van een vol programma. Twee NK’s in ruim een week tijd klinkt wellicht als roofbouw. Maar Ter Mors let goed op dat ze niet te veel doet. In het begin van het seizoen liet ze regelmatig afstanden schieten en wereldbekerwedstrijden links liggen. Alles draait uiteindelijk om drie WK's: shorttrack, afstanden en sprint. Keuzes maken is daarom het devies.

De WK afstanden bijvoorbeeld vallen tegelijk met de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht. ,,Ja, je kan niet alles’’, is Ter Mors duidelijk. Nog zo’n keuze: ze laat het EK shorttrack schieten voor het NK sprint. Dat is nodig voor plaatsing voor het WK sprint. ,,Dat vind ik leuk, het prikkelt weer. Het is een nieuwe uitdaging en dat houdt me scherp.’’

,,Ik ben nu al heel tevreden hoe het gaat. Aan het einde ben ik tevreden met het podium op een WK. Liefst het WK afstanden. Of op de sprint, maar dat is nog niet zo gemakkelijk’’, bekijkt ze de rest van het seizoen. Hoe ze het volgend seizoen benadert en welke discipline ze voorrang geeft, weet ze nog niet. ,,Dat kijk ik per jaar aan. Dit jaar overlapt er veel, maar ik weet dat waar ik voor heb gekozen. Daar moet ik het mee doen’’, berust Ter Mors in haar status als alleskunner.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu