Ter Mors leert haar les op WK sprint

De ontdekking van twee dagen WK sprint in Zuid-Korea afgelopen weekend: dat schaatster/shorttracker Jorien ter Mors ook maar gewoon een mens is.

Ter Mors leert les op WK Sprint

Ter Mors leert les op WK Sprint ANP

Jorien ter Mors, een mens bij wie wel eens wat hapert en geen robot die keer na keer na keer perfectie aflevert. Zo trok de Twentse shorttrack-langebaner na wereldtitels op de 1000 en 1500 meter naar Azië voor niets minder dan goud, maar ‘slechts’ met brons landde ze vanmorgen op Schiphol.

Topfavoriete

Een paar maanden terug had ze nog niet eens aan deelname gedacht en toch vloog ze vorige week als topfavoriete naar Seoul. Zo hard ging het de laatste weken met Ter Mors, die van een ‘herstelseizoen’ een ware prijzentocht leek te gaan maken. Bij de WK in Kolomna was ze met twee keer goud en een vierde plaats op de 500 meter de ijsdiva, maar daarna kwam dan toch een kink in de kabel. Allereerst omdat ze door de selectiecommissie na een val op de EK niet werd afgevaardigd naar de WK shorttrack (over twee weken, ook in Seoul). En vervolgens zondagmorgen, toen ze na een dag sprinten met prima uitzicht op goud haar titelkansen weggooide met een tweede ondermaatse 500 meter (na 38,54 kwam 38,58). ,,Toen zag ik Bowe 37,8 rijden en ik dacht: Gadver, daar gaat mijn goud’’, bekende Ter Mors, die op de kilometer ook Heather Richardson-Bergsma niet meer voorbij kon.

,,Ik streef altijd perfectie, maar dat is nu niet gelukt. En daar ben ik wel een beetje pissed om."

Zo werd het niet goud of zilver, maar brons. ,,En ik moet nog wel even een knop omzetten om daar van te kunnen genieten’’, gaf ze toe. ,,Ik streef altijd perfectie, maar dat is nu niet gelukt. En daar ben ik wel een beetje ‘pissed’ om. Het scherpe was er net niet, zeker op de 500 meter. Daar verloor ik zoveel, dat maak je nooit meer goed. Dus het wordt trainen, trainen, trainen.’’

Ter Mors, al jaren woonachtig in Heerenveen, wilde ook nagenieten van wat haar tijdens de Koreaanse tweedaagse overkwam. ,,Het was een mooi weekeinde, ik mag niet klagen met brons”, liet Ter Mors monter weten. ,,Ik miste hier de scherpte die ik twee weken geleden bij de WK afstanden in Rusland wel had. Dat is ook niet zo raar, al die races hakken er flink in.”

De 26-jarige blikvanger van Team AfterPay sloot de eerste WK-dag hoopvol af met de tweede plek in de tussenstand, op slechts 0,16 seconde van klassementsleidster Richardson-Bergsma. Zondag verliep echter opnieuw haar 500 meter niet naar wens: achtste in 38,58 seconden, na 38,54 op zaterdag (zesde). Bowe, inmiddels hersteld van een lichte voedselvergiftiging, reed daarentegen een prima tijd (37,86).

Gebrek aan scherpte

Voor de start van de eerste 500 meter miste Ter Mors scherpte. ,,Het voelde niet alsof ik aan de start van een belangrijke wedstrijd stond”, vertelde ze later. Ze probeerde zichzelf voor de start nog even extra op te peppen en dat was wellicht net te veel van het goede. ,,Misschien was ik wat te geforceerd.” Enkele passen na haar start maakte ze een misser, die haar flink wat tijd kostte. ,,Dat gebeurde na 25 of 30 meter en dan ben je eigenlijk al klaar. De laatste 300 meter gingen wel goed.”

Ter Mors neemt nu even rust en meldt zich pas weer aan het front voor het slotakkoord van dit seizoen. Dat is de World Cup-finale in Heerenveen, tegelijkertijd met het WK shorttrack in Seoul. Volgend weekeinde is het WK allround in Berlijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu