Test met vierde wissel in verlenging

Test met vierde wissel in verlenging ANP

Voetbaltrainers krijgen in de toekomst mogelijk de gelegenheid een vierde wissel toe te passen als de wedstrijd een verlenging krijgt. De internationale spelregelcommissie IFAB besloot zaterdag tijdens de 130e jaarvergadering in Cardiff daarmee te gaan testen. In welke competitie dat gaat gebeuren, is nog onbekend.

De IFAB gaat de test nadrukkelijk volgen. De commissie, die de spelregels opstelt en beheert voor de wereldvoetbalbond FIFA, is benieuwd of de extra wisselmogelijkheid tactisch gebruikt gaat worden of juist om vermoeide spelers te wisselen.

Op de agenda van de jaarvergadering stond ook de zogeheten 'triple punishment', de drievoudige straf bij een ontnomen scoringskans in het strafschopgebied. Een speler krijgt in dat geval rood, een strafschop tegen én een schorsing. Volgens veel voetbalvolgers is dat te zwaar. De IFAB besloot na een lange discussie die regel aan te passen. Bij een lichte overtreding volstaat voortaan geel en een strafschop. Voor deze aangepaste regel geldt een proefperiode van twee jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu