FC Groningen slaat slag met 18-jarig supertalent. 'Ben heel blij met hem'

Ook tegen AZ stond Thijmen Blokzijl, hier in duel met Yusuf Barasi, zijn mannetje

Ook tegen AZ stond Thijmen Blokzijl, hier in duel met Yusuf Barasi, zijn mannetje Foto ANP/Ed van de Pol

Thijmen Blokzijl blijft FC Groningen nog een tijdje trouw. Het 18-jarige talent zet zijn handtekening onder een nieuw, verbeterd contract tot 2026.

De onderhandelingen tussen het kamp Blokzijl en FC Groningen liepen al een tijdje, maar eindelijk stijgt er witte rook op vanuit Euroborg. De jonge centrale verdediger, die op 8 januari van dit jaar zijn eredivisiedebuut maakte tegen Excelsior, manifesteerde zich de afgelopen maanden op dusdanige wijze dat hij bij veel clubs op de radar stond.

Grotere werk

Toch gaf Blokzijl al eerder te kennen dat het wat hem betreft zeker een optie was om zich eerst bij FC Groningen verder te ontwikkelen voordat hij de stap naar het grotere werk zet. Dat heeft geresulteerd in de verlenging van zijn dienstverband. Het oude (jeugd-)contract van Blokzijl liep tot de zomer van 2024. Met de nieuwe overeenkomst ligt de blonde, geboren en getogen Groninger twee seizoenen langer vast.

De doorbraak van Blokzijl liet ondanks zijn jonge leeftijd toch nog eventjes op zich wachten. In mei 2021 nam toenmalig trainer Danny Buijs de verdediger al eens op in zijn selectie voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Het was destijds een beloning voor de manier waarop het toen 16-jarige talent bezig was bij de beloften.

Vlieguren maken

Vervolgens nam Blokzijl weer in de wachtkamer plaats. Dat was zelfs in de voorbereiding op dit seizoen nog het geval. Een uitstekende optreden op het EK onder-17 in Israël kon trainer Frank Wormuth niet verleiden om de jongeling mee te nemen op trainingskamp naar Barsinghausen. De voorkeur van de Duitse oefenmeester ging uit naar de ervaring van onder meer Mike te Wierik en Wessel Dammers. Wormuth vond dat Blokzijl eerst nog flink wat vlieguren moest maken bij onder-21 voordat hij in aanmerking zou komen voor het eerste.

Toen de huidige trainer Dennis van der Ree het roer overnam in december veranderde alles. Blokzijl ging mee op trainingskamp naar Spanje, waar al snel duidelijk werd dat Van der Ree plannen had met het bijzondere talent. Tijdens het uitduel bij Excelsior op 8 januari stond Blokzijl voor het eerst in de basis. Inmiddels staat de teller op elf eredivisieduels en is hij niet meer weg te denken uit het hart van de Groninger defensie, waar hij een prima koppel vormt met Radinio Balker.

‘Ik wist dat hij meer kon’

,,Toen ik hem erbij haalde dacht ik niet eens meteen aan een rol als onbetwiste basisspeler, maar ik wist wel dat hij meer kon dan alleen in onder-21 spelen’’, blikte Van der Ree vorige week nog terug op de stormachtige ontwikkeling van Blokzijl. ,,Ik zag hem al snel stappen maken. Thijmen speelt heel overtuigend en hij brengt voetbal in de ploeg. Ik ben heel blij met hem.’’

Blokzijl toont zich een meester in positioneel verdedigen, beschikt over een uitstekende timing, is sterk aan de bal en denkt vooruit. Hij staat vaak aan de basis van een aanval en schroomt niet het spel te openen met een lange dieptepass. Een rustige jongen die zich ook na afloop niet tot uitspattingen laat verleiden ondanks de rollercoaster waar hij middenin zit.

Een droom

,,Sinds het begin van de opleiding heb ik naar dit moment toegeleefd’’, zei Blokzijl bij zijn debuut. ,,Het is supermooi dat die droom is uitgekomen.’’ Maar de omstandigheden waarin FC Groningen zich bevindt maken dat hij toch niet optimaal kan genieten van zijn nieuwe status als basisspeler van de noordelijke voetbaltrots. ,,Het is niet de situatie waar je op hoopt als dit gebeurt.’’

Toch is zijn contractverlenging een indicatie dat Blokzijl een heilig geloof heeft dat het goedkomt met de nummer zeventien van de eredivisie. Beide partijen wilden donderdagavond nog niet officieel reageren op het openbreken van de overeenkomst, waarvan vrijdag de details bekend worden gemaakt.