Zo legt FC Emmen vanavond Thomas Verheydt aan banden: 'Laat Verheydt maar eens een duel winnen. Als je daarachter dan goed staat, kun je de bal weer veroveren'

Twee wedstrijden, één punt. De seizoenstart van FC Emmen verloopt allerminst gelukkig en dan moet de ploeg vanavond ook nog op bezoek bij de koploper van de eerste divisie, ADO Den Haag. Volgens trainer Dick Lukkien kunnen hij en zijn spelers hun borst natmaken.

Graphic: Rob Hesseling

Graphic: Rob Hesseling Foto: Hesseling, Rob

Proces. Het is een woord dat de afgelopen weken in Emmen vaak de revue passeerde. Direct de sterren van de hemel spelen met een elftal dat een complete gedaanteverandering heeft ondergaan zou natuurlijk geweldig zijn, maar is eerder een illusie dan reëel. Dat kost tijd, zeggen de spelers en technische staf van FC Emmen. Ze zijn volgens eigen zeggen bezig met een ‘proces’ dat nog niet is voltooid, maar zo langzamerhand wel verbeteringen met zich meebrengt. Het uit zich alleen nog niet in de resultaten, gezien de zestiende plek op de ranglijst na twee wedstrijden.

Dick Lukkien: ‘ADO-uit lastig, we maken onze borst nat’

„We zijn natuurlijk niet blij met het aantal punten dat we hebben behaald”, zegt Lukkien in aanloop naar ADO-uit. „Maar toen ik na afgelopen vrijdag de wedstrijd tegen FC Eindhoven rustig terugkeek, zag ik wel dat we op de goede weg zijn. We waren beter dan de tegenstander, alleen wordt het nu wel tijd om eens een wedstrijdje te winnen. Het veldspel moet beter, maar was goed genoeg om te zegevieren. De kwaliteit in de eindfase hield alleen te wensen over. Dat is een kwestie van wennen, de automatismen erin slijpen. Dat is een proces. Toch hoop ik vanavond de punten te pakken.”

FC Emmen is er ogenschijnlijk hard aan toe. Een plek bij de bovenste twee aan het einde van de rit, is de doelstelling. Hoewel het seizoen weliswaar net twee wedstrijden oud is, staat die huidige zestiende plek daar ver vanaf. De tegenstander van vanavond, ADO Den Haag, zal echter allerminst willen meewerken aan een Emmer succesje. De Hagenaren zijn koploper van de eerste divisie en maakten tot nu toe indruk met fris en degelijk spel. „ADO beschikt over mannen die iets kunnen”, zegt Lukkien. „En ADO-uit is altijd een lastige wedstrijd, dus we maken onze borst nat.”

Jeroen Veldmate: ‘Thomas Verheydt vereist een speciale aanpak’

Eén van die mannen die iets kunnen is Thomas Verheydt. De fysiek sterke spits, bijgenaamd ‘t Biest, kwam deze zomer over van Almere City. Daar scoorde hij vorig seizoen twintig goals en gaf hij zeven assists. Bij ADO lijkt hij die goede lijn door te trekken, want de teller staat na twee wedstrijden op twee treffers. Een speler om in de gaten te houden dus, erkent ook Jeroen Veldmate. De centrale verdediger en aanvoerder van FC Emmen speelde bij Go Ahead Eagles een seizoen lang met Verheydt samen, maar zal hem vanavond in de tang moeten zien te houden.

„Het is een supergozer die in vergelijking met andere spitsen een speciale aanpak vereist”, zegt Veldmate over Verheydt. „Hij is het type dat niet al te ver van het doel van de tegenstander speelt. Je zult niet elk duel van hem gaan winnen. Voornamelijk niet door de lucht als de tegenstander bijvoorbeeld lange ballen gaat spelen. In die situaties moet je als verdediger heel slim zijn. Zo hoeven de jongens die om hem heen staan niet per se elk duel aan te gaan. Laat Verheydt maar eens een duel winnen. Als je daarachter dan goed staat, kun je de bal weer veroveren.”

Lorenzo Burnet en Rui Mendes in de basis bij FC Emmen

Veldmate krijgt vanavond in de verdediging ondersteuning van Lorenzo Burnet. De linkervleugelverdediger is fit genoeg om in de basis te starten en zal de geschorste Jeff Hardeveld vervangen. Hardeveld kreeg vorige week vrijdag tegen FC Eindhoven (0-1 verlies) een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Naar alle waarschijnlijkheid voert Lukkien een tweede wissel door. Op basis van de afsluitende training moet Azzeddine Toufiqui op de rechtsbuitenpositie plaatsmaken voor Rui Mendes, al hield de Veendammer oefenmeester nog een slag om de arm.

Lukkien zegt niet te panikeren nu de resultaten uitblijven. Wat dat betreft heeft hij vorig seizoen al even kunnen oefenen, toen er tweeëntwintig wedstrijden op rij niet werd gewonnen. Destijds was dat al geen reden voor rigoureuze wijzigingen in zijn basiself en op tactisch vlak, laat staan nu. „Als je merkt dat je op de goede weg bent en dat dingen steeds beter gaan, zoals nu, dan moet je op die weg doorgaan”, zegt hij vastberaden. „De kern van het proces is samenspelen, automatismen kweken. Dat doe je in mijn ogen als coach niet door heel veel te wisselen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
menu