Thomas grijpt macht bij Parijs-Nice

Thomas grijpt macht bij Parijs-Nice ANP

Ilnoer Zakarin heeft zaterdag de zesde etappe gewonnen van Parijs-Nice, een rit met zeven beklimmingen naar de top van La Madone d'Utelle. De Russische wielrenner was net iets sneller bij de finish dan Geraint Thomas en Alberto Contador.

De Brit Thomas nam de leiding in het algemeen klassement over van de Australiër Michael Matthews. Hij verdedigt zondag in de slotetappe een voorsprong van vijftien seconden op Contador, de Spanjaard die Parijs-Nice al twee keer heeft gewonnen. Tom Dumoulin zakte naar de vijfde plaats in het klassement, op 32 seconden van Thomas.

Contador leek lang de sterkste in de koninginnenrit van de Franse etappekoers. De slotklim naar La Madone d'Utelle was echter niet zwaar genoeg voor de Spanjaard, die dit seizoen alles op de Ronde van Frankrijk zet. Op de steilste stukken loste hij al zijn concurrenten. Contador kon zijn voorsprong echter niet verdedigen als het even wat minder zwaar omhoog ging. Thomas leek af en toe verslagen, maar wist met dank aan zijn Colombiaanse ploeggenoot Sergio Henao steeds terug te komen. Aan de finish moest de Brit alleen Zakarin voor laten gaan en won hij zelfs nog een seconde op Contador.

Dumoulin ging lang mee, net als Wilco Kelderman. De Limburger is echter zo vroeg in het seizoen nog niet zo explosief dat hij met de beste klimmers mee kan. Dumoulin eindigde als twaalfde op 31 seconden van ritwinnaar Zakarin. Kelderman moest 55 tellen toegeven en finishte als veertiende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu