Thuisvoordeel foetsie? Alleen Dortmund wint in eigen stadion bij Bundesliga-herstart

Erling Haland en Julian Brandt waren de smaakmakers bij Dortmund. Foto: BSR Agency

De Bundesliga beleefde zaterdag zijn herstart. Wat viel zoal op bij de eerste zes wedstrijden in de nieuwe proeftuin van Europa? Vijf van de zes thuisspelende clubs wonnen níet.

Oud-profvoetballer Danny Hoekman had maar weinig tijd nodig voor een eerste fijne observatie van topvoetbal in coronatijd. ‘Na maanden rolt de bal weer,’ schreef de sierlijke aanvaller van weleer op Twitter. ‘Detail: wie nu een #mondkapje krijgt speelt niet in de basis. Waar eerst een kleur hesje uitsluitsel gaf of je mocht starten.’

Die scherpe scheidslijn was er bij alle zes duels in de Bundesliga. Alleen de trainers leken nog in dubio. Toen Borussia Dortmund om half vier aftrapte in de Kohlenpott-derby tegen Schalke, zat Lucien Favre erbij alsof hij vanuit de dug-out van Dortmund rechtstreeks een bank ging overvallen. Een grote pikzwarte mondkap bedekte bijna zijn hele gezicht.

Julian Nagelsmann daarentegen leek bij RB Leipzig – Freiburg op een badgast die op het punt stond naar het strand te vertrekken. Geen mondkapje. En losjes coachend in een t-shirtje met korte mouwen. Alfred Schreuder koos bij Hoffenheim voor een tussenvorm. Wel een mondkapje, maar dat hing werkloos rond zijn strot.

1. Doet het thuisvoordeel er nog toe?

Met Borussia Dortmund – Schalke 04 was er meteen een topaffiche. En vooraf zullen ze bij Schalke vast hebben gedacht: Toch lekker dat we niet in de orkaan van geluid moeten voetballen. Maar dat Dortmund de steun van zijn ‘twaalfde man’ miste, was geen moment een factor. De 4-0 zege was de grootste thuiszege in de Kohlenpott-derby in 54 jaar.

Maar Dortmund was dus wel de uitzondering. Voor de rest won er niet één andere thuisspelende ploeg. RB Leipzig niet tegen Freiburg (1-1, met de 1-2 voor de gasten afgekeurd in de blessuretijd). Augsburg niet tegen Wolfsburg (1-2), Fortuna Düsseldorf niet tegen hekkensluiter Paderborn (0-0) en het Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder werd in eigen stadion zelfs afgedroogd: 0-3 tegen Hertha BSC, waar Bruno Labbadia debuteerde op de bank.

Het zijn natuurlijk pas de eerste inleidende beschietingen. Voor conclusies is het nog te vroeg. Maar misschien wordt wel meer dan ooit van toepassing: wie 1-0 voor komt, die wint in een ‘spookwedstrijd’. Uitgezonderd misschien de top-twee Bayern München en Borussia Dortmund.

2. Welke trainer wordt de wisselkoning?

De rest van dit seizoen mogen de Bundesligacoaches vijf wisselspelers inbrengen in plaats van drie. Van de eerste 60 wisselmogelijkheden werden er vandaag 51 gebruikt. Hertha, Paderborn, Schalke, Frankfurt en Gladbach brachten al hun verse krachten in. Opvallend: slechts twee trainers (Paderborn en Schalke) gebruikten hun vierde en laatst mogelijke ‘wisselslot’, zeg maar het moment om nog een tijdrekwissel te doen.

Dat was ongetwijfeld het motief bij Paderborn, dat een puntje pakte in Düsseldorf. Bij Schalke waren bijna alle wissels bedoeld om het ontketende Dortmund van een nóg grotere score af te houden. David Wagner wisselde na rust in 74ste, 76ste en 87ste minuut, nadat hij ook al ingreep tijdens de pauze.

Het enige echt opvallende beeld qua wissels was de driedubbele ingreep vanaf de bank bij Hertha. Bij een 0-3 voorsprong gingen drie aanvallers naar de kant. Zij werden vervangen door twee andere, frisse spitsen en één verse kracht voor het middenveld.

3. Wordt deze herstart een blessurepandemie?

Na acht weken zonder ook maar één wedstrijd worden nu 82 competitieduels in zes weken afgewerkt. Dat lijkt vragen om blessures. Topvoetbal is een sport van kort wenden en keren. Van afremmen en omschakelen. ,,80 tot 90 procent van alle voetbalacties komt na een verandering van richting,’’ schetste inspanningsfysioloog Raymond Verheijen deze week.

Dus de pezen en de banden worden fors belast. En spierblessures, daarop rekent Verheijen ook bij de vleet. Bij Schalke was het was dat betreft vandaag meteen bingo: verdediger Todibo ging nog voor rust een lange sprint aan met zijn tegenstander Hazard, moest forceren om bij te blijven, hinkepinkte nog wel even verder, maar ging toch met een spierblessure naar de kant. Zware blessures aan enkels of knieën bleven (nog) uit.

4. Heeft de tv-kijker genoeg aan alleen de bal?

De eerste reacties op social media zijn wisselend. Van: ‘blij dat de bal weer rolt’ en ‘met plezier naar de Sportschau gekeken’ tot: ‘ook in de Bundesliga geldt: voetbal zonder fans is als een café zonder bier.’ Natuurlijk is het wennen. In de 11de minuut van Dortmund – Schalke was er een mogelijke handsbalsituatie in de zestien-meter. Dortmund claimde een penalty en de VAR ging het moment bekijken.

Normaal ontploft alles dan even. Vult het beeldscherm zich met woest gebrul van fans en zijn er spelers die de arbiter belagen. Maar nu niet. Nu ging de VAR-check in serene rust. En dat was ook zo in blessuretijd bij Leipzig – Freiburg, toen de gasten hun winnende 1-2 wegens buitenspel zagen afgekeurd.

Een tweedeling lijkt aanstaande. Wie altijd al voetbal kijkt voor de schoonheid van een steekpass van Kai Havertz, oor de balaannames en het in-één-keer-doordraaien van Thiago of voor kantelde backs en tactische looplijnen, die kan eindelijk na maanden weer genieten. Die voetbalkijker komt de rest van dit Bundesliga-seizoen prima door.

Wie voetbal daarentegen ook (of vooral) ziet als entertainment en als sfeerevenement, die gaat nu geen kijkplezier beleven. Sterker: die haakt waarschijnlijk na dit weekeinde al af.

5. Welke spelers en ploegen vielen het meest positief op?

Als ze bij Dortmund hun dag hebben, is het een heerlijke ploeg. Middenvelders met het inzicht en de techniek om tussen de linies te spelen, doorkomende mensen op de flanken, enorm veel dynamiek en beweging en een fenomeen van 19 jaar in de spits. Middenvelder Julian Brandt en aanvaller Erling Haaland waren dé smaakmakers van deze eerste zaterdag.

Een opvallende speler was ook Ademola Lookman, invaller bij Leipzig. Die presteerde ontegenzeggelijk iets knaps: met geen kip op de tribunes en rond het veld schoot hij tóch iemand bijna het ziekenhuis in. Een cameraman kreeg een afstandknal van Lookman vol op zijn achterhoofd. Boem!

En wie ook opvielen: de aanvallers van Borussia Mönchengladbach, die hun club een bliksemstart bezorgden in Frankfurt. Alassane Plea, Marcus Thuram en Breel Embolo maakten hun faam opnieuw waar. Bij elkaar opgeteld maakten ze dit seizoen al 27 goals en gaven 21 assists. Het maakt ze één van de meest interessante aanvalstrio’s in Europa.

En de spelers van Hertha verdienen een vermelding. Overal vierden voetballers doelpunten op gepaste afstand van elkaar. Soms met een dansje, vaak met een ellebooggroet. Maar bij Hertha vierden spelers nog ‘gewoon’ feest in elkaars armen. ,,Ik vraag om begrip daarvoor’’, zei trainer Labbadia.

En misschien hebben ze ook wel gelijk bij de club uit Berlijn. Alle voetballers die vandaag in actie kwamen in de Eerste en Tweede Bundesliga, legden vooraf een negatieve coronatest af. Ze zijn dus kerngezond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu