Tijmen Eising verslaat twee vriendjes in de Veldslag om Norg

Met het naamplaatje van Jeff Vermeulen op z’n fiets deed wielrenner Tijmen Eising bij de Velodroom Veldslag om Norg wat hem bij de Slag om Norg nog niet eerder was gelukt: winnen.

Patrick Diepstra van NWVG rijdt voorop.

Patrick Diepstra van NWVG rijdt voorop. Foto: Harry Tielman

De Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier deed vorige week woensdag de VAM-berg aan. Voor Tijmen Eising uit Emmen duurde dat criterium nog geen ronde. Al bij de eerste beklimming van de vuilnishoop kukelde de renner van VolkerWessels Cycling Team van zijn fiets.

Terwijl hij zich liet verzorgen aan een wond aan zijn been, kwam Herman Strijbosch, organisator van wielerwedstrijden, even bij hem buurten. Eising liet weten graag mee te doen aan de Veldslag om Norg, die drie dagen later zou worden verreden. Hij had zich niet ingeschreven, maar daar kon Strijbosch hem wel mee helpen. Er zouden vast afvallers zijn onder wiens naam Eising zou kunnen deelnemen.

Chaotische finale

Jeff Vermeulen was die afvaller. Hij was ziek en moest dus de koers door het prachtige Drentse (en stukjes Groningse) landschap aan zich voorbij laten gaan. Met het naamplaatje van Vermeulen op zijn fiets, reed Eising een ijzersterke wedstrijd, die hij na een wat chaotische finale won.

Liefst 3400 deelnemers maakten zich zaterdagochtend in alle vroegte op voor de start. Het parcours bestond uit één grote ronde van 100 kilometer. Bij zo’n lange rit is het niet voor elkaar te krijgen om bij iedere bocht een vrijwilliger neer te zetten die de rijders de juiste richting op stuurt. En dus werden er keurig bordjes met pijlen geplaatst.

Baldadigheid

Toch zijn er altijd onverlaten die het vervelend vinden dat er eens per jaar honderden enthousiastelingen langs hun huis of over hun favoriete wandelpad fietsen en dus werden enkele bordjes uit protest of baldadigheid omgedraaid. Behalve lichte irritatie bij de organisatie leverde het gelukkig weinig problemen op. Wel reed oud-wielerprof Laurens ten Dam (ooit negende in het eindklassement van de Tour de France) daardoor een keer verkeerd, zag ook Eising. ,,We waren weg met een groepje van vijf en ineens zat Ten Dam erbij. Die had een stukje overgeslagen. Dat deed hij vast niet bewust en toen hij het merkte heeft hij een halve minuut stilgestaan ter compensatie. Daarna reed hij weer naar ons toe.’’

Dat karma niet bestaat, blijkt uit wat er daarna met Ten Dam gebeurde. De oud-prof en levensgenieter werd niet beloond voor zijn sympathieke daad, want even later lag hij naast z’n fiets. Eising zag het gebeuren. ,,Hij bleef haken in een modderpoel. Hij reed op dat moment voor me. Ik dacht dat hij meteen wel weer op z’n fiets zou stappen, maar ik hoorde later dat hij veel pijn had.’’

Stuk Hansaplast

Om Ten Dam niet terug op zijn fiets te krijgen, moet er veel gebeuren. Het beeld uit de Tour, waarbij zijn neus enkel met behulp van een stuk Hansaplast aan zijn gezicht vastzat, is legendarisch. Bij de finish in Norg werd dan ook gefluisterd over een gebroken heup, maar later bleek het om een hersenkneuzing te gaan.

Juist op het moment van de valpartij probeerden Jasper Ockeloen en sportjournalist Thijs Zonneveld beurtelings weg te rijden uit de groep. Het tweetal vormde even later samen met Eising de nieuwe koplopers. ,,Ze bestookten me om en om’’, vertelde Eising, die er niet van op de hoogte was dat Ockeloen en Zonneveld goed bevriend zijn. ,,Nee, daar kwam ik later pas achter’’, lachte de Emmenaar.

Zonneveld moest het tweetal in het slot van de rit laten gaan. Eising en Ockeloen draaiden samen het veld op, maar een spectaculaire sprint bleef uit. Eerst schakelde Eising verkeerd, kort daarna schoot Ockeloen uit z’n pedaal en moest hij de zege aan Eising laten.

Gravelbike

,,Ik had niet verwacht dat ik zou winnen’’, zei Eising na afloop. ,,Het is de eerste keer dat ik meedoe. Bij de Slag om Norg ben ik er altijd wel bij. Daar ben ik al eens tweede en derde geworden. Heel mooi dat het hier dan wel lukt’’, jubelde de 30-jarige renner die voor de Veldslag om Norg zijn gravelbike verkoos boven een mountainbike.

Achter de toppers deden dus nog duizenden anderen mee aan de tocht, die gaandeweg de middag binnendruppelden. Voor een zestal renners was het een speciale dag. Zij werden vier maanden geleden gekozen uit een groep van 250 personen die zich na een oproep van Velodroom hadden aangemeld om fit te worden en de Veldslag om Norg te rijden. Het zestal trainde zich onder leiding van oud-schaatscoach Gerard Kemkers en nog enkele trainers het snot voor de ogen. Maaike Martens, Lisanne Bakker, Thomas Nicolai, Jelmer van Zanden, Anja Kloosterman en Frits Franke wisten uiteindelijk allemaal de Veldslag om Norg uit te rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu