Tom Dumoulin kondigt afscheid als wielrenner aan. 'Heel vaak is het een frustrerend pad geweest'

Tom Dumoulin is bezig aan zijn laatste jaar als profwielrenner.

Tom Dumoulin (31) heeft besloten om te stoppen als wielrenner. De 31-jarige Limburger, die nog wel het seizoen afmaakt bij zijn ploeg Jumbo-Visma, voelt dat het zijn lichaam te veel moeite kost om tot topprestaties te komen. „Alles wat ik voor mijn sport doe en laat, en wat ik er vervolgens voor terugkrijg, is voor mijn gevoel al een tijd in disbalans.”

Dumoulin, die vorige maand vanwege ’fysieke problemen’ afstapte tijdens de Giro d’Italia, denkt dat het een gevecht van de lange adem wordt om weer op zijn oude niveau terug te keren en past daarvoor. „Ik kies ervoor om deze weg niet te nemen, maar in plaats daarvan te stoppen met mijn actieve carrière en een nieuw, onbekend pad in te slaan.”

Het is nog niet duidelijk welke wedstrijden, behalve het WK op de weg, Dumoulin dit jaar nog gaat rijden en wat hij na dit seizoen gaat doen. Een ding staat voor hem echter als een paal boven water. „Ik weet wel dat de liefde voor de fiets mij altijd wel op een of andere manier betrokken zal laten zijn bij het wielrennen. Ik ben enorm benieuwd wat de toekomst mij zal brengen. Ik ben een gelukkig mens en kijk nu al met heel veel trots terug op mijn wielercarrière.”

Winnaar Giro d’Italia

Dumoulin won in 2017 de Giro d’Italia en schaarde zich daarmee in een rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die tot dan toe de enige twee Nederlandse winnaars van een grote ronde waren. Beiden wonnen zowel de Tour de France als de Vuelta a España.

Zowel op de Olympische Spelen van 2016 als van 2021 pakte Dumoulin zilver op de individuele tijdrit. Verder schreef hij drie etappes in de Tour op zijn naam en kwam hij 2018 als tweede aan in Parijs. Een paar maanden eerder sloot hij de Giro ook al af als tweede.

Tijdelijk afscheid wielersport

In 2021 nam Dumoulin al eens tijdelijk afscheid van de wielersport. „Het is moeilijk voor me om uit te vinden hoe mijn weg te vinden als Tom Dumoulin de wielrenner”, zei hij toen. „De druk die er bij komt kijken, met de verwachtingen van verschillende partijen. Ik wil graag dat de ploeg blij is, mijn teamgenoten, de sponsoren, mijn vrouw en mijn familie. Daardoor wil ik het voor iedereen goed doen en ben ik mezelf het afgelopen jaar een beetje vergeten.”

De wielrenner plaatste vrijdagmiddag onderstaand statement op Instagram:

Ik het besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn. In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van dat jaar. Eind 2020, begin 2021, was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen weg van het wielrennen en na te denken over mijn toekomst.

Na een tijdje besloot ik toch door te willen gaan als wielrenner. Enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokio mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor deze bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak enorm thuis voel.

Sinds dat najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. De zilveren medaille van vorig jaar in Tokio als absolute hoogtepunt. Daar ben ik ongelooflijk trots op.

Maar hoe mooi het af en toe ook nog was: heel vaak en zeker dit jaar is het ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt. Zodra de belasting in training of wedstrijden hoger wordt, krijg ik last van vermoeidheid, pijntjes en blessure in plaats van dat ik beter word. Het rendement van de trainingen leidde de afgelopen periode te vaak niet tot de gewenste prestaties.

De honderd procent toewijding, alles wat ik voor mijn sport doe en laat, en wat ik er vervolgens voor terugkrijg, is daarom voor mijn gevoel al een tijd in disbalans.

Met het nodige geduld en een heel voorzichtige (trainings)aanpak ben ik ervan overtuigd dat ik er op termijn weer bovenop kan komen en volledige potentieel zou kunnen laten spreken op de fiets. Maar dat wordt een lange, geduldige weg zonder garanties op succes. Ik kies ervoor om deze weg niet te nemen, maar in plaats daarvan te stoppen met mijn actieve carrière en een nieuw, onbekend pad in te slaan.

De ploeg en ik gaan nu samen een plan maken om er nog een paar heel mooie, leuke en hopelijk heel succesvolle laatste maanden van te maken. Ik kijk vooral enorm uit naar het WK in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit. Wat ik na mijn carrière ga doen, weet ik nog niet, en wil ik nu eigenlijk ook nog niet weten. Maar ik weet wel dat de liefde voor de fiets mij altijd wel op een of andere manier betrokken zal laten zijn bij het wielrennen. Ik ben enorm benieuwd wat de toekomst mij zal brengen. Ik ben een gelukkig mens en kijk nu al met heel veel trots terug op mijn wielercarrière.

Ik dank iedereen die dit fantastische avontuur de afgelopen 11 jaar met mij heeft meegemaakt, meegeleefd en mij hierbij heeft geholpen. Dank aan alle ploeggenoten, ploegleiders, verzorgers, mecaniciens, overige staf en sponsoren, die er de afgelopen jaren altijd voor me zijn geweest. Dank ook aan alle wielervolgers die me al die jaren zo enorm hebben gesteund. Het fietsen heeft me af en toe bloed, zweet en tranen gekost, maar wat was het mooi en bijzonder.

Dank, dank, dank!

Tom

Nieuws

Meest gelezen

menu