Tour de France 2020 is er een van machtsovernames

Al voor de start in Nice was duidelijk dat het een ongekende ronde zou worden. Inderdaad, het is een Tour de France die nog lang zal heugen. En niet alleen vanwege corona.

Sam Bennett verslaat Peter Sagan in de strijd om de groene trui.

Sam Bennett verslaat Peter Sagan in de strijd om de groene trui. FOTO AFP

Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Matteo Trentin en Oliver Naesen. Allemaal kampioenen, etappewinnaars of vaste klanten op het podium bij de klassiekers. Eindelijk zitten ze dan eens voorop in deze Tour de France. Het is hun laatste kans voor Parijs, maar zodra Søren Kragh Andersen op 15 kilometer van de finish versnelt op weg naar zijn tweede ritzege, zijn het niet meer dan figuranten. Zoals ze al heel de ronde een bijrol vervullen.

Het is het zoveelste bewijs dat de Tour van 2020 er een van machtsovernames is. Een Tour waarin reputaties werden gesloopt en nieuwe wielerhelden zijn opgestaan. Met Kragh Andersen wint Sunweb al zijn derde rit. De ploeg heeft zich sneller opnieuw uitgevonden dan voormalig kopman Tom Dumoulin zijn topvorm terug heeft. Niemand die het na zoveel champagne nog heeft over het passeren van Michael Matthews voor deze Tour. Sunweb laat zien dat eenlingen in een grote ronde steeds minder te zoeken hebben en wielrennen meer en meer een teamsport wordt.

Opmars Jumbo-Visma

Terwijl Kragh Andersen de pers te woord staat, trekt Primoz Roglic op het podium aan de Rue Léon Blum zijn elfde gele trui aan. Diep van binnen voelt hij dat de eindzege hem niet meer kan ontgaan. Stel dat hij vandaag instort tijdens de tijdrit op La Planche des Belles Filles. Of onverhoopt een lekke band krijgt. Dan is de kans levensgroot dat zijn negen jaar jongere landgenoot Tadej Pogacar wint. Voor het eerst een Sloveense Tourwinnaar in elk geval, na vorig jaar een Colombiaan en daarvoor twee Britten. De traditionele wielerlanden hebben het niet langer voor het zeggen.

De overmacht van Roglic in deze Tour is nieuw, maar staat niet op zichzelf. Die symboliseert ook de groei van Jumbo-Visma, op dit moment de beste ploeg van het peloton. De opmars van Jumbo is al langer gaande dan de afgelopen weken in Frankrijk. Zie de successen in de voorbije jaren. Maar Roglic & co waren wel de eersten die het imperium van Ineos (voorheen Sky) ten val brachten. De Britse formatie won zeven van de afgelopen acht Rondes van Frankrijk, maar moet na de opgave van titelverdediger Egan Bernal opnieuw naar de tekentafel. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome verlaat Ineos en het is de vraag of Geraint Thomas zijn kunststukje van 2018 ooit kan herhalen. Bernal heeft nog een wielerleven voor zich en is volgend jaar ongetwijfeld weer favoriet, maar de Colombiaan weet nu dat hij er harder voor zal moeten vechten.

Groene trui: wisseling van de wacht

Nog een Tourrevolutie: Peter Sagan is het alleenrecht op de groene trui kwijt. De enige keer in de afgelopen negen jaar dat hij de puntentrui níét mee naar huis nam, was in 2017, toen hij na etappe 4 werd gediskwalificeerd. Sam Bennett wordt hoogstwaarschijnlijk in Parijs gekroond tot de nieuwe sprintkoning van de Tour en het is maar de vraag of Sagan ooit nog een achtste groene trui zal veroveren.

Met zoveel sportieve hervormingen in een Tour zou het alomtegenwoordige coronavirus bijna naar de achtergrond verdwijnen. De maatregelen waren streng en tegelijkertijd was het systeem met bubbels allesbehalve waterdicht. Een deel van het publiek sloeg de restricties in de wind en er klonk meermaals kritiek op organisator ASO. Dat de hoogste baas Christian Prudhomme zelf met corona de wedstrijd moest verlaten, was dan ook voorbij elke vorm van ironie. Maar morgen finisht de Tour in Parijs. Noem het een wonder of een geluk, maar de kans is groot dat deze corona-Tour met mondkapjes en renners-op-afstand een blauwdruk gaat zijn voor de komende jaren.

Op de valreep een laatste curiositeit: het is voor het eerst sinds 2015 dat geen Nederlander een etappe wist te winnen. Met Tom Dumoulin in de tijdrit van vandaag en Cees Bol in de sprint op de Champs-Élysées kan die zege er in het slotweekend alsnog komen. Wel zo vertrouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu