Tour de France: de gele droom van Jumbo-Visma spat in het zicht van Parijs uit elkaar

De 122 kilometer naar Parijs moeten voor Jumbo-Visma hebben gevoeld als een martelgang. Er resten slechts blijvende littekens na de ondergang van Primoz Roglic.

Tom Dumoulin (links) troost Primoz Roglic.

Tom Dumoulin (links) troost Primoz Roglic. Foto: AFP/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Verliezen zoals Primoz Roglic. Het is weinigen gegeven. Het peloton is net vertrokken uit Mantes-la-Jolie voor de parade naar Parijs. Op de kop van het peloton rijden in slagorde geletruidrager Tadej Pogacar, Sam Bennett in het groen, Richard Carapaz en Enric Mas. De laatste twee hebben allebei een trui – bollen en wit – van Pogacar te leen voor een dagje. Dan komt Roglic naar voren en Pogacar weet als vanzelf wat hem te doen staat. De twee vrienden, de winnaar en de verliezer van deze Tour, slaan de armen om elkaar heen. Het koningsdrama van La Planche des Belles Filles in één beeld gevangen.

Historische ontknoping

,,Primoz is een nederige winnaar en een groots verliezer.’’ Roglic’ trainer Mathieu Heijboer zegt het een dag eerder direct na de historische ontknoping waar Jumbo-Visma op het laatste moment de zege in 56 minuten ziet wegglippen. Ook dan al feliciteert Roglic zijn jongere landgenoot zodra hij op adem is gekomen.

Heijboer: ,,Een sportman tot en met. Niet kleinzielig of gefrustreerd. Dat we zo weggereden worden door Pogacar had niemand kunnen verwachten. Het zal hem verschrikkelijk pijn doen, maar hij erkent dat Pogacar in de tijdrit de betere was.’’

Drie weken lang rijdt Jumbo-Visma voor de Tourwinst, jarenlang is naar deze wedstrijd toegewerkt. Maar op het laatste moment, na elf dagen in de gele trui, wordt de gele droom in een man-tegen-mangevecht van 36 kilometer kapot gereden. Het is een ontknoping die niemand voor mogelijk hield.

Wachtend bij de finish ziet George Bennett zaterdag op beeldschermen het drama Roglic voltrekken. Natuurlijk heeft hij nagedacht of hij en zijn ploegmaats in de voorgaande etappes iets anders hadden moeten doen. ,,Is er een moment dat we een fout hebben gemaakt? Misschien op de Peyresourde’’, zegt hij over de eerste Pyreneeënrit, waar Tom Dumoulin zich opblaast in de groep met favorieten, Pogacar wegrijdt en 40 seconden pakt.

Gedesillusioneerd

Uit een auto stappen Tom Dumoulin en Wout Van Aert. Gedesillusioneerd. Na deze klap lijken de twee etappezeges van de Belgische alleskunner niets meer waard. Net als de uitmuntende tijdrit van Dumoulin (tweede) waarmee hij klimt naar een zevende plaats in het klassement na twee jaar afwezigheid in grote ronden.

Dumoulin en Van Aert hebben boven bij de finish Roglic opgevangen en een arm om hem heen geslagen. ,,UAE had hier misschien rekening mee gehouden, maar wij in ieder geval niet. Ongelooflijk, ik ben super teleurgesteld’’, zegt Dumoulin.

Het is ruim twee uur na de finish, maar Dumoulin staat nog altijd in vol ornaat met zijn tijdritpak, wielerschoenen en overschoenen. Hij is een kwartier eerder boven dan Roglic, maar heeft snel door dat het niet goed gaat. ,,Eerst was ik redelijk euforisch omdat ik dacht dat ik de tijdrit ging winnen. Even later bleek dat Pogacar tijd op Primoz aan het pakken was. We hadden drie weken alles onder controle.’’

Dat is wat iedereen zegt bij Jumbo-Visma, maar het is geen preken voor eigen parochie. Als iedereen van de ploeg is vertrokken, komt een witte auto toeterend aangereden, waar Pogacar uitstapt in zijn eerste gele trui. UAE-ploegmanager Allan Peiper is lovend over de Jumbo-Visma. ,,Deze rit van Tadej was boven mijn verwachting. Jumbo heeft alles goed gedaan. Ik vind het zo spijtig voor hen. Ik ben ook bij de ploegleiders geweest. Ze hebben ongelooflijk gereden. Voortreffelijk. Ze mogen trots zijn. Roglic was onklopbaar. Tot deze dag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu