Trainer Danny Buijs van FC Groningen wil hartig woordje spreken met zijn verdedigers: Het was ongelofelijk amateuristisch

Alleen in zijn allereerste wedstrijd als trainer van FC Groningen moest Danny Buijs vijf tegengoals incasseren. Dat was tegen Vitesse. Zaterdagavond bij PSV overkwam het de oefenmeester opnieuw. Daardoor baalde hij, ondanks dat zijn ploeg zich in aanvallend opzicht prima manifesteerde in Eindhoven, als een stekker. ,,Het was ongelofelijk amateuristisch. We gaan er nog een paar harde woorden over spreken met elkaar.’’

Danny Buijs ergerde zich zaterdagavond groen en geel aan zijn verdedigers.

Danny Buijs ergerde zich zaterdagavond groen en geel aan zijn verdedigers. Foto: ANP/Maurice van Steen

Alle verloven intrekken en oefenen op het verdedigen bij dode spelmomenten. Dat zou de komende twee weken tijdens de interlandperiode het devies moeten zijn bij FC Groningen, in ieder geval bij de verdedigers. De Trots van het Noorden kwam zaterdagavond prima voor de dag op bezoek bij PSV, speelde met lef en overtuiging, maar de noorderlingen bezweken aan de oude kwaal.

De eerste tegentreffer kwam vanuit een ingooi, bij de 2-2 en de 3-2 lagen er slecht verdedigde hoekschoppen aan de doelpunten van PSV ten grondslag en de laatste volgde na een vrije trap. Daardoor werd het, ondanks de eerste twee treffers van Cyril Ngonge in het shirt van FC Groningen, 5-2 voor de Eindhovenaren.

Het was reden voor Danny Buijs om, ondanks dat de trainer tevreden kon zijn over het spel aan de bal van zijn mannen, toch met een kater de bus in te stappen. ,,Ik ben trots op het feit dat we vandaag drie of goals hadden kunnen maken in een uitwedstrijd bij een topclub. Dat was niet eens geflatteerd geweest. Maar als je ziet hoe wij verdedigen bij vier spelhervattingen, dan is dat ongelofelijk amateuristisch. Daar baal ik enorm van. Dan kan je goed voetballen wat je wil, maar als je bij PSV een keer een goed resultaat wil halen, moet je ook verdedigen. Voorgaande jaren was het verdedigend juist vaak goed bij ons en was het aan de bal te matig. Nu waren die rollen omgedraaid. Dan win je nooit bij een topclub. We gaan er nog een paar harde woorden over spreken met elkaar.’’

‘Niet wendbaar genoeg’

Ook analist Hans Westerhof zag dat het in verdedigend opzicht helemaal misging bij FC Groningen. ,,Dat PSV de kansen beter wist te benutten kwam niet alleen door de kwaliteiten van PSV zelf. Mike te Wierik en Wessel Dammers zijn gewoon niet wendbaar genoeg in het centrum van FC Groningen. Dan wordt het een heel lastig verhaal tegen spelers als Zahavi, Götze en Gakpo. Als je dan al niet wendbaar bent, moet je zulke spelers in ieder geval geen ruimte geven. Dat deed de verdediging van FC Groningen juist wel.’’

Een ander punt van kritiek van de analist is de organisatie bij corners. ,,Dat moet echt beter. Zo moeten Gudmundsson en El Hankouri volgens mij de palen dekken, maar dat doen ze niet goed genoeg.’’

Nog nooit slaagde Danny Buijs er sinds zijn aanstelling bij FC Groningen in 2018 in om in een uitwedstrijd bij een van de traditionele topclubs een stunt neer te zetten. De trainer was vooraf nog vastberaden om het plan deze keer eens te laten slagen. Vroeg op voorsprong komen en dan het taaie gezicht tonen dat FC Groningen de laatste jaren zo kenmerkt, zo luidde het devies van de oefenmeester aan zijn elftal.

El Messaoudi had migraine

Buijs moest zijn basisformatie in de aanloop naar het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük op één positie wijzigen. Patrick Joosten stond op het wedstrijdformulier in plaats van Ahmed El Messaoudi. Dat had niets te maken met mogelijke interesse voor de middenvelder (op dit moment ligt er geen concreet bod voor hem), maar alles met het niet 100 procent fit zijn van de Belg die afgelopen week hevige hoofdpijn had als gevolg van migraine.

Het was PSV dat op voorsprong kwam door een doelpunt van Cody Gakpo. Er ging zoals gezegd een ingooi van de Eindhovenaren aan vooraf, de eerste van de serie dode spelmomenten die FC Groningen (mede) fataal werden in het Philips Stadion. Bij deze eerste situatie liepen de verdedigers Wessel Dammers en Mike te Wierik compleet achter de feiten aan. Gakpo kreeg alle ruimte om aan te leggen en maakte daar volop gebruik van met een fraaie en doeltreffende uithaal.

Een vroege tegentreffer vormt normaal gesproken een goede basis voor een doemscenario als je als middenmoter op bezoek bent bij een topclub, maar FC Groningen was niet voornemens zich te laten slachten. De noorderlingen toonden in het eerste half uur verrassend veel veerkracht. Na een kwartier lag de gelijkmaker al in het net. Een knappe assist van Gabriel Gudmundsson, die daarmee zijn transferwaarde nog even verhoogde, leidde tot de eerste treffer van Cyril Ngonge in het FC Groningen-shirt. Nadat een PSV’er de voorzet van Gudmundsson nog toucheerde, stond de van RKC Waalwijk overgekomen aanvaller ineens vrij voor de Eindhovense doelman Joël Drommel. Ngonge bleef ijzig kalm: 1-1.

Uiteindelijke oogst één treffer

Het werkte bevrijdend voor FC Groningen, want de Trots van het Noorden begon aan een fase waarin het diverse keren gevaarlijk opdook in het strafschopgebied van PSV. De uiteindelijke oogst bleef beperkt tot één doelpunt, opnieuw van Ngonge. De aanval begon met een fraaie en slimme steekpass van Joosten op de watervlugge en naar binnen trekkende Gudmundsson. Die probeerde het deze keer zelf, maar strandde op de benen van Drommel. In de rebound was de scherpe Ngonge er als de kippen bij om alsnog af te ronden en FC Groningen op voorsprong te brengen.

Daar keken de 23.447 toeschouwers inclusief trainer Roger Schmidt toch wel even raar van op, helemaal toen FC Groningen via een voorzet van Joosten ook nog een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de 1-3 te maken. De bal bleef net buiten het bereik van Michael de Leeuw, die het moeilijk had in de Lichtstad, en Mo El Hankouri. Ook Ngonge zelf kreeg nog een kans, maar deze keer kreeg hij de bal niet goed op zijn voet.

FC Groningen mocht welgeteld negen minuten dromen van de stunt die even in de lucht hing. Daarna stelde PSV orde op zaken. Eerst was het Andre Ramalho die vanuit een hoekschop, via het hoofd van Mo El Hankouri, de gelijkmaker binnenwerkte. Luttele seconden voor rust, in de zevende minuut van de blessuretijd, namen de Eindhovenaren opnieuw de leiding en wéér was het een corner die het onheil inleidde. Bij de eerste had de prima keepende Peter Leeuwenburgh nog een antwoord op de inzet van Gakpo, bij de tweede hoekschop die erop volgde was het opnieuw Ramalho die het pleit beslechtte.

Koude douche

Zo werd FC Groningen met een koude douche de kleedkamer ingestuurd. Na rust werd het er niet beter op. Nadat Leeuwenburgh nog een kans van Marco van Ginkel neutraliseerde, was het in de 55ste minuut opnieuw raak, deze keer voor spits Eran Zahavi. Zijn doelpunt werd nog gecheckt op buitenspel, maar vanuit Zeist keurde de VAR de treffer goed.

Na de 4-2 voerde Buijs een drievoudige wissel door. Gudmundsson, Joosten en De Leeuw mochten de kleedkamer opzoeken voor Björn Meijer, Ahmed El Messaoudi en Jorgen Strand Larsen. Het leidde niet tot een nieuw offensief van de Groningers, die nog ontsnapten aan een strafschop toen Azor Matusiwa zijn tegenstander Gakpo onderuit leek te schoffelen. Gözübüyük vond het na het checken van de beelden met recht onvoldoende om de bal op de stip te leggen. Bruma prikte in blessuretijd de 5-2 nog binnen, waarmee de eindstand ietwat geflatteerd was. De vurig gewenste stunt zat er na het eerste half uur echter niet meer in.

Buijs maakte zich na afloop nog druk om de sterkhouders die hij de komende dagen kwijt dreigt te raken. ,,In drie seizoenen FC Groningen heb ik al 67 spelers gebruikt. Nu zullen er weer een paar weg gaan en een paar bij komen. Daarnaast zijn Sergio Padt, Ko Itakura, Alessio Da Cruz en Arjen Robben al weg. We moeten elk jaar opnieuw beginnen. Maar goed, daar hebben meer clubs last van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu