Trainer De Jong stapt op bij Cambuur

Trainer De Jong stapt op bij Cambuur ANP

Trainer Henk de Jong is dinsdag opgestapt bij SC Cambuur. De Jong (51) vindt zichzelf niet meer de juiste persoon om de Friese club de komende maanden uit de degradatiezone te leiden. Cambuur staat voorlaatste in de eredivisie, slechts één punt boven hekkensluiter De Graafschap.

De Jong werkte sinds eind 2010 bij Cambuur, eerst als assistent. In de laatste maanden van het seizoen 2012-2013 leidde hij de Friese club als interim-hoofdtrainer naar het kampioenschap in de Jupiler League en promotie naar de eredivisie. De oud-voetballer uit Drachten ging daarna weer verder als assistent van Dwight Lodeweges, maar werd in het voorjaar van 2014 doorgeschoven naar de positie van hoofdtrainer nadat Lodeweges was opgestapt.

De immer spraakzame Fries behaalde vorig seizoen met Cambuur een puntenrecord op het hoogste niveau, goed voor een knappe twaalfde plaats. Dit seizoen vallen de resultaten echter zwaar tegen. ,,Ondanks de steun die ik nog steeds voel van de club, bestuur, directie en supporters, heb ik het gevoel dat er iets moet veranderen en dat dit het juiste moment is om op te stappen'', zei De Jong dinsdag op de website van zijn club. ,,Met pijn in het hart neem ik afscheid, maar dit is wel het beste voor Cambuur. Iedereen bij deze fantastische club wens ik het allerbeste.''

Verrast

Cambuur won dit seizoen slechts twee van de 22 competitiewedstrijden. De laatste overwinning dateert van vlak voor de winterstop, tegen Excelsior. Dit kalenderjaar verloor de Friese ploeg alle vijf competitieduels.

Algemeen directeur Ard de Graaf zei dinsdag verrast te zijn door het opstappen van De Jong. ,,Maar we kunnen niks anders dan dit respecteren. Henk heeft een fantastische staat van dienst bij deze club en de stappen die we de afgelopen jaren hebben kunnen zetten zijn ook voor een groot gedeelte aan hem te danken. De deur bij SC Cambuur zal dan ook altijd open staan'', zei De Graaf.

De assistenten Sipke Hulshoff, Jan Bruin en Arne Slot nemen de taken van De Jong voorlopig over. Cambuur, dat vrijdag FC Utrecht ontvangt, staat acht punten achter de 'veilige' vijftiende plek van Willem II.

Nieuws

Meest gelezen

menu