Rietje Bijlholt uit Veendam pleit voor nuance in discussie over misstanden turnsport. De trainster maakt zich grote zorgen over de toekomst, maar wil ook het mooie laten zien

Rietje Bijlholt (74) uit Veendam heeft haar sporen in de turnsport ruimschoots verdiend. Als gepassioneerd pleitbezorgster van het turnen doen de huidige misstanden haar pijn. Samen met sportjournalist en televisiecommentator Theo Reitsma schreef Bijlholt als reactie hierop een boek met de titel Van Hier tot Tokio. Turnsport in verwarring.

Trainster Rietje Bijlholt volgt de ontwikkelingen in het topturnen met argusogen

Trainster Rietje Bijlholt volgt de ontwikkelingen in het topturnen met argusogen Foto: Jaspar Moulijn

Op een waterkoude donderdagmiddag ontvangt ze het bezoek in haar sfeervolle woning in de binnenstad van Groningen. Reitsma en Bijlholt kennen elkaar van enkele sporadische ontmoetingen, lang geleden op trainingscentrum Papendal in Arnhem. ,,Ik was daar actief als turntrainster, Theo volgde de atletiek,” vertelt Bijlholt. ,,Een jaar geleden nam hij contact met mij op met de vraag of ik als duider wilde fungeren voor een boek over turnen. Dat vond ik een eer. Ik ben als het ware de rode draad geworden die door deze publicatie loopt. Mede op basis van mijn ervaringen is een beeld geschetst van de ontwikkelingen in de turnsport van de Olympische Spelen in Tokio van 1964 tot en met de meest recente Spelen in 2021. Ook gehouden in de Japanse hoofdstad.”

Gebroken enkel

Nieuws

menu