Transfer Tadic doet alarmbellen rinkelen

De vermoedens over onregelmatigheden rond transfers veroorzaken opnieuw onrust bij FC Twente. Aanleiding voor het aangekondigde onderzoek naar alle transfers, zij dubieuze geldstromen rond de verkoop van Dusan Tadic aan Southampton in Juli 2014.

De vermoedens over onregelmatigheden rond transfers veroorzaken opnieuw onrust bij FC Twente. Aanleiding voor het aangekondigde onderzoek naar alle transfers, zij dubieuze geldstromen rond de verkoop van Dusan Tadic aan Southampton in Juli 2014.

Het was op zich al een wonder dat Dusan Tadic in de zomer van 2012 van FC Groningen naar Enschede kwam. Tal van topclubs dongen naar de gunsten van de linkerspits, maar Tadic koos heel verrassend voor een overgang naar Twente. Niet in de laatste plaats dankzij de lucratieve vergoeding, die zijn management toucheerde voor de bemiddelding. FC Twente betaalde niet alleen 7 miljoen euro voor de Serviër, maar daar bovenop voor ook nog eens 7 ton aan diens management. Uitgerekend de buitensporig hoge vergoeding die opnieuw is betaald of nog betaald moet worden – dat is niet helemaal duidelijk – voor bemiddeling bij de transfer van Tadic naar Southampton, heeft de alarmbellen doen afgaan in Enschede.

Hoofdpijndossier

Bronnen binnen de club melden dat de transfer Tadic al 1,5 jaar lang een hoofdpijndossier is voor FC Twente. Tadic werd in de zomer van 2014 door Twente voor 13 miljoen euro verkocht aan Southampton. De speler en zijn manager deelden, zoals gebruikelijk, mee in de transfer- opbrengst. Maar de financiële afwikkeling van de transfer verloopt moeizaam. Het is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van de stress waardoor financieel directeur Gerald van den Belt zich begin december ziek moest melden. Van den Belt werkte nog niet bij FC Twente toen Tadic werd verkocht en heeft met de daarbij gemaakte afspraken dan ook niets van doen.

In een ultieme poging de plooien glad te strijken, vlogen commissaris Joop de Winter van FC Twente, oud-voorzitter Aldo van der Laan en een advocaat vlak voor de jaarwisseling naar het buitenland voor overleg met Tadic' zaakwaarnemer Zoran Pavlovic. Van der Laan, op dat moment al ruim een maand niet meer als voorzitter in functie, ging mee, omdat hij destijds de deal rondmaakte en op de hoogte was van alle details. Of de buitenlandse trip succesvol was, is niet duidelijk. Zeker is dat de nieuwe interim-directeur van FC Twente, Onno Jacobs, al in zijn eerste week in Enschede aan de bel trok over wat hij aantrof in de boeken. Jacobs ontbood verschillende medewerkers van de club en zaagde hen door over het hoe en waarom van handelingen die zij in het verleden, in opdracht van hun superieuren, verrichtten. Bij de transfer van Tadic naar Engeland zijn volgens betrouwbare bronnen door Twente ‘buitenproportionele' vergoedingen voor bemiddeling betaald aan één of meer tussenpersonen. Waarom dat is gebeurd, moet onderzoek uitwijzen.

Zwart geld

Op zich is het betalen van een extra bonus bij vertrek niet verboden. Vaak worden er bij het aantrekken van een speler al afspraken gemaakt over de verdeling van de eventuele winst bij diens vertrek. Maar hoge bemiddelingskosten worden vaak als ‘verdacht' aangemerkt, omdat het ook een constructie kan zijn om de betrokken speler via een omweg ‘netto' een vertrekbonus uit te betalen zonder dat de verkopende club in eigen land belasting en sociale lasten over die vertrekbonus afdraagt. Of om de kopende partij in de gelegenheid te stellen een zogeheten kickback fee te betalen aan personen die meeprofiteren van de transfer. Bij de mee-eters kan dan worden gedacht aan trainers, directieleden en/of bestuursleden van de verkopende club. Ook zijn er voor voetbalclubs tal van manieren om de regels en de fiscus te omzeilen, om ‘zwart geld' te scheppen waarmee bijvoorbeeld netto tekengeld kan worden betaald aan nieuwe spelers en/of hun makelaars. Een beproefde methode is volgens insiders om van een transfervrij overgekomen speler in de boeken en de systemen van de voetbalbond te melden dat er voor is betaald. De ‘transfersom' wordt dan overgemaakt naar een tussenpersoon of rechtstreeks naar een bankrekening, die de club in het land van herkomst van de ‘transfervrije' speler heeft geopend. Op die manier wordt er dan geld vrijgespeeld voor het doen van zwarte betalingen.

Onderzoek naar gerommel bij transfers

Of één en ander bij FC Twente bij de circa 50 transfers die Twente in de achterliggende vier seizoenen deed aan de orde is, moet uit nieuw accountantsonderzoek blijken. FC Twente heeft meteen de KNVB en de gemeente Enschede ingelicht toen de mogelijke onregelmatigheden werden geconstateerd. Dat dit gebeurt nog voor de uitkomsten bekend zijn van het onderzoek naar gerommel bij transfers, is om te voorkomen dat de KNVB (punten)straf oplegt wegens het achterhouden van informatie. Waarmee niet is gezegd, dat een hernieuwde puntenaftrek – Twente moest er vorig seizoen voor straf ook al 6 inleveren – nu uitgesloten is. Directeur Jacobs van FC Twente wilde dinsdagavond niet ingaan op de vraag of de vermoede onregelmatigheden ook financiële consequenties hebben voor de club. Mocht dat wel zo zijn, dan moet FC Twente de jaarrekening 2013/2014 – het seizoen waarin Tadic werd verkocht - aanpassen. Dat zou dan de derde seizoen op rij zijn dat de jaarcijfers moeten worden herzien. En dat zal dan, vrijwel zeker, tot hernieuwde puntenaftrek leiden.

Blijft de vraag waarom Jacobs al zes dagen na zijn komst naar Enschede dubieuze zaken rond transfers meent te constateren en meldt, terwijl zijn collega-directeur Gerald van den Belt dat in al die maanden daarvoor niet heeft gedaan. Van den Belt wilde gisteren niet reageren op die vraag. Ook Aldo van der Laan laat weten ‘op dit moment geen commentaar te hebben.' FC Twente-directeur Onno Jacobs wil niet inhoudelijk reageren tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu