Tuchtzaakdeskundige Bos heeft weer succes: gratie voor oud-profvoetballer Sonkaya

Trieneke Bos boekte de afgelopen week weer een fors succes. De tuchtzaakdeskundige die opgroeide in Gieten stond oud-profvoetballer Fatih Sonkaya met een gratieverzoek bij. En ze had succes.

Bos, die werd geboren in Eexterveenschekanaal en voetbalde bij Gieten en Nieuw-Buinen, staat voetballers bij in tuchtzaken. Onlangs zorgde ze er namens Nieuw-Buinen voor dat WVV twee duels moest overspelen vanwege het ongerechtigd opstellen van Jeroen Buurke.

Opstootje waarbij scheidsrechter geslagen werd

De zaak tegen Sonkaya stamt uit 2012. De voormalig prof van onder meer Roda JC, Besiktas en FC Porto werd toen voor het leven geschorst door de KNVB. Tijdens een zaalvoetbalwedstrijd met zijn toenmalige team Keelkampers 2 ontstond een opstootje waarbij de Nederlandse Turk de scheidsrechter sloeg. Hij werd door de voetbalbond voor het leven geschorst.

 Bos: ,,In die tijd heerste er een tendens waarin dit soort geweld tegen officials heel hard werd aangepakt. En dat terwijl de zaak-Nieuwenhuizen nog niet eens was gebeurd. Tegenwoordig zou je voor dergelijk geweld een paar maanden geschorst worden, maar zeker niet voor het leven. Vandaar dat ik ook meende dat deze zaak kans van slagen had.’’

Limburger kan als jeugdtrainer aan de slag

Dat klopte. Bos diende het gratieverzoek in bij het bestuur amateurvoetbal, dat de zaak via het district Zuid-1 behandelde. Uiteindelijk kreeg Sonkaya gratie. De Limburger kan nu als jeugdtrainer aan de slag bij Fortuna Sittard. 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu