Twan Waidijk (25) van SVBO uit Emmen hield jarenlang het balletje hoog, maar smijt nu met zware gewichten in de sportschool

Twan Waidijk had zich twee jaar geleden niet kunnen voorstellen dat hij zijn voetballeven zou combineren met gewichtheffen, atletiek en turnen. Inmiddels is het voor de 25-jarige speler van SVBO uit Barger-Oosterveld de gewoonste zaak van de wereld.

SVBO-speler Twan Waidijk is niet alleen in het veld multifunctioneel, maar ook daarbuiten. De 25-jarige inwoner van Barger-Oosterveld is volledig in de ban van Crossfit.

SVBO-speler Twan Waidijk is niet alleen in het veld multifunctioneel, maar ook daarbuiten. De 25-jarige inwoner van Barger-Oosterveld is volledig in de ban van Crossfit. Eigen foto

Waidijk is volledig in de ban van Crossfit: een intense vorm van fitness.

,,Op het voetbalveld moet ik een balletje hooghouden en in de sportschool smijt ik met zware gewichten. Het contrast lijkt groot, maar er zijn wel degelijk raakvlakken met voetbal : tot het uiterste willen gaan is een voorwaarde. Dat spreekt mij aan.”

‘Coronastop’

Zijn carrière als voetballer zit er zeker nog niet op, maar Waidijk heeft wel een aantal keuzes gemaakt. Het is het verhaal van de nood een deugd maken.

,,In de voetballoze tijden door de ‘coronastop’ heb ik gezocht naar alternatieven en zo kwam ik bij Crossfit terecht. Het is een zeer intense krachtsport en traint je hele lichaam en mindset . Inmiddels train ik ongeveer vijf keer per week. Voor mij is het dermate uitdagend en geeft het zoveel voldoening, dat dit een van de redenen is waarom ik komend seizoen bij SVBO de overstap van het zondag- naar zaterdagvoetbal maak. Van de 1e klasse naar de 4e klasse is weliswaar een stap terug, maar voor mij echt een weloverwogen keuze.”

Rolf Veneboer

Waidijk, woonachtig op een steenworp afstand van het sportpark aan de Parkstraat in Barger-Oosterveld, begon zijn carrière als voetballer in de jeugd van SVBO. In het dagelijks leven werkt hij bij Schutrups Schoenen in Exloo. Daarnaast is hij ook nog bezig met het afronden van de master Communicatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij kijkt met een trots gevoel terug op de periode bij de gerenommeerde 1e klasser uit zijn woonplaats. ,,Trainer-coach Rolf Veneboer liet mij op 17-jarige leeftijd debuteren. Ik had het geluk dat hij het in mij zag zitten. Voor mij is Veneboer een toptrainer en een perfecte peoplemanager . Hij gaf veel jonge spelers het vertrouwen en maakte ze beter.”

Multifunctionele voetballer

Twan Waidijk geldt als een multifunctionele voetballer, die in het veld bergen werk verzet. Sterke punt is zijn fysieke power en de ontwikkelpunten liggen vooral in de startsnelheid.

,,Ook in aanvallend opzicht zijn er nog zeker verbeterpunten. Ik speel zelf het liefst centraal achterin of vlak voor de verdediging als ‘nummer 6’. In principe kan ik overal in het veld wel uit de voeten. Veneboer heeft me in keer in de spits geposteerd. Met als uiteindelijk resultaat dat ik drie seizoenen in de punt heb gestaan.”

Mislopen van promotie naar hoofdklasse

De enige smet op het blazoen noemt hij het mislopen van promotie naar de hoofdklasse.

,,Het is jammer dat we als vriendengroep de afgelopen goede seizoenen niet wisten te bekronen met een promotie. Als ik naar mezelf kijk heb ik ten tijde van mijn debuut hard moeten werken voor een basisplaats. Ik heb me echter betrekkelijk snel kunnen ontwikkelen tot een vaste waarde. Het mooie is dat ik steeds onderdeel ben geweest van een hechte groep, met veel jongens uit Barger-Oosterveld. We zijn altijd voor elkaar door het vuur gegaan.”

Veel rek in zaterdaghoofdmacht SVBO

Komend seizoen doet Waidijk dus een stap terug en beseft dat spelen in de vierde klasse aanpassing zal vergen. Met hem maken overigens ook Tom Jeuring en Maarten Wielens de overstap naar zaterdagtak van SVBO.

,,We hebben een heel beloftevolle selectie en hopelijk kunnen we de groep naar een hoger niveau tillen. Er zit nog veel rek in en als iedereen fit is, denk ik dat we zeker hoge ogen kunnen gooien in de 4e klasse.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu