UEFA-voorzitter Ceferin bekritiseert FIFA om noodfonds

UEFA-voorzitter Ceferin bekritiseert FIFA om noodfonds ANP

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond FIFA vindt dat de mondiale federatie FIFA duidelijk moet maken hoe het geld uit het noodfonds verdeeld gaat worden. De FIFA kondigde vorige maand aan geld vrij te maken voor iedereen uit de voetbalwereld die lijdt onder het coronavirus. Het is vooralsnog onduidelijk om hoeveel geld het gaat, wie daar aanspraak op maakt en welke voorwaarden daaraan zijn verbonden.

"De FIFA verklaarde dat het noodfonds bedoeld is voor degenen die het dringend nodig hebben. Maar wie gaat dat bepalen? Hier zijn strikte regels voor nodig, we kunnen niet zomaar aan de FIFA overlaten waar het geld naartoe gaat, dat is naar mijn mening een beetje raar", zei Ceferin in het Duitse tv-programma Aktuellen Sportstudio van de ZDF. De Sloveen zit als voorzitter van de UEFA ook in het bestuur van de FIFA, dat ruim 2,5 miljard euro op de bank heeft staan.

De bond maakte vorige maand wel al direct 10 miljoen Amerikaanse dollar, omgerekend ruim 9,2 miljoen euro, over aan Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor de bestrijding van het coronavirus. Een speciale werkgroep van de FIFA houdt zich bezig met alle consequenties die het coronavirus op de voetbalwereld heeft. Voor het opzetten van het noodfonds wordt weer een aparte commissie opgezet, met daarin van iedere confederatie één vertegenwoordiger.

Ceferin zei in het gesprek met de ZDF, dat via een videoverbinding ging, ook dat de UEFA in deze periode soepel zal omgaan met de regels wat betreft Financial Fair Play. "We moeten flexibel zijn, want veel clubs zitten in een lastige situatie. We zullen die regels dan ook opschorten. Eerst maar eens kijken of we het seizoen kunnen afmaken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu