'UEFA zet alles op alles om competities te laten uitspelen'

'UEFA zet alles op alles om competities te laten uitspelen' ANP

De Europese voetbalbond UEFA stelt alles in het werk om de nationale competities en de Champions League en Europa League alsnog af te ronden. Volgens veel buitenlandse media staat het wel nagenoeg vast dat er dit seizoen weinig publiek meer in de verschillende stadions zal zitten.

De grote voetbalcompetities lopen heel veel geld mis als ze nu al beëindigd worden. De twintig clubs uit de Premier League denken dat ze er dan misschien wel meer dan 1 miljard euro bij inschieten. In de Spaanse La Liga is het geschatte schadebedrag van tussen de 700 en 900 miljoen euro ook nauwelijks meer te overzien.

De KNVB wil de eredivisie en eerste divisie ook graag afronden, desnoods zonder publiek. De nationale voetbalbond overlegt woensdagmiddag via een videoverbinding met de UEFA en 54 andere aangesloten landen. De KNVB hoopt op maatregelen, zodat er ook na 30 juni kan worden doorgespeeld.

Aanvullende maatregelen

In dat geval wint de KNVB tijd, tot de volgende persconferentie van het kabinet van 21 april over mogelijk nieuwe aanvullende maatregelen voor bestrijding van het coronavirus. Als voetballers ook in mei nog niet gezamenlijk mogen trainen, dan wordt het wel heel lastig om het seizoen in het betaalde voetbal nog uit te spelen.

Volgens verschillende buitenlandse media zijn de FIFA en UEFA bereid het seizoen te verlengen en transfers en aflopende contracten ook uit te stellen. Zo krijgen de nationale competities in Europa misschien wel twee maanden langer de tijd om alle duels uit te spelen. In veel landen zal dat wel zonder publiek moeten gebeuren. Want als er tegen die tijd een voetballer besmet blijkt met het coronavirus, dan wordt het wel heel lastig om de competitie waarin hij uitkomt nog uit te spelen.

De UEFA zou ook de huidige edities Champions League en Europa League nog willen afwerken, met finales in stadions zonder publiek. Beide toernooien zijn nu beland in de achtste finales. De voorronden van Champions League en Europa League zullen volgend seizoen wellicht niet over twee, maar slechts een duel gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu