UMCG-viroloog Bert Niesters over corona en antistoffen bij Ajax: 'Geen blijvende klachten vooral geluk'

Ajax is na de uitbraak van corona in Nederland behoorlijk getroffen door het virus. Bert Niesters, hoofd klinische virologie aan het UMCG, concludeert dat niet op basis van de symptomen, maar op het aantal van dertien spelers en werknemers die na een bloedtest in juni antistoffen bleken te hebben aangemaakt. ,,Eén op zeven is best veel.”

Foto:

Foto: Pim Ras Fotografie

Bij Ajax hebben – naar verluidt – 13 van de 90 geteste werknemers anti-stoffen aangemaakt. Is dat veel?

,,Dat zijn er ongeveer één op de zeven en dat is best veel. Dan praat je over een percentage van veertien procent, waar we toch uitgaan van gemiddeld vier procent aan besmettingen. Voordeel is wel dat diegene die antistoffen heeft aangemaakt, het in principe niet meer zal overdragen. Daarom is het voor voetbalclubs ook goed om twee keer per week te testen.”

De reguliere testen of bloedtesten?

,,Met een PCR-test toon je aan of je op dat moment corona in je neus of keel hebt. Met de bloedtest kan worden bepaald of je antistoffen in je bloed hebt en dus corona hebt gehad. Het draait er bij club vooral om dat ze weten wie op het moment met het virus loopt. Als je besmet bent, heb je het bij je, maar hoef je niet meteen ziek te zijn. Dat gebeurt in principe ook weinig als je jonger bent. Je kunt het alleen wel overdragen als je nog geen antistoffen tegen het virus hebt aangemaakt. Dat is bij Ajax waarschijnlijk gebeurd.”

De dertien werknemers die antistoffen hebben aangemaakt kunnen het niet meer overdragen?

,,Nee, als ze het gehad hebben en antistoffen hebben aangemaakt, zijn ze er van af en kunnen ze het niet overdragen. Je hebt voorbeelden van milde ziektes waarbij geen antistoffen worden aangemaakt, mensen met weinig symptomen die wel antistoffen aanmaken en een aantal besmette personen dat de antistoffen snel weer kwijtraakt. Dat is nu een beetje de vraag: of het bij hen nog weer terug kan keren.”

Bij Ajax hadden ze niet of nauwelijks symptomen. Hoe komt dat?

,,Dat heeft vooral met leeftijd te maken. Als iemand niet echt ziek is geworden, dan houdt hij er daarna hoogstwaarschijnlijk ook geen blijvende klachten aan over. Dat heeft meer met geluk te maken dan met een topsportlichaam. Ik ken mensen die heel fit waren, maar wel doodziek zijn geworden van corona. Hoe gezonder, hoe beter, maar dat betekent niet per definitie dat je niet ziek kan worden. Van jongeren weten we dat ze er nauwelijks ziek van kunnen worden.”

Verwacht u dat het virus een grote stoorzender wordt door, als de competitie straks begint, halve of hele elftallen te besmetten?

,,Dat kan. Ik las pas nog iets over acht besmettingen in een team en een 14-0 einduitslag. Dat is in de sport een ramp natuurlijk. Dat kan hier ook. Daarom is het ook zo belangrijk dat er met minder publiek gespeeld zal worden. Ik begrijp dat heel goed. Het virus zal nog wel meer om zich heen grijpen. Voor veel sporten is het moeilijk. Er gaat veel geld in om en dan moet je extra alert zijn. De meeste clubs hebben goede medici. Hoe zij alert moeten zijn? Door heel veel te testen dus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu