Uit het archief: Nederlanders kansloos bij de 4 Mijl? Greg van Hest won gewoon in 1995 (maar bij die ene keer bleef het)

Greg van Hest komt als eerste aan op de Vismarkt, niet wetende dat er nadien nooit meer een Nederlander in de buurt zou komen. Foto: Archief DvhN/Han de Graaf

De Kenianen en Ethiopiërs zijn simpelweg niet te kloppen. Toch? Nou, ooit lukte het een Nederlander om ze voor te blijven bij de 4 Mijl van Groningen. Slechts een maal gebeurde het, en die eer was aan Greg van Hest in 1995. Lees hier het verhaal dat het Nieuwsblad van het Noorden daar toen over schreef.

Nimmer versaagde de nummer één van de startlijst tijdens de Vier Mijl van Groningen. Grote namen als Khalid Skah, Vincent Rousseau (drie maal) en Haile Gebrselassie brachten de organisatoren immer wat er van hen verwacht werd; de zege en wéér een grote naam op de lijst van triomfators waardoor de Vier Mijl snel furore maakte als een belangrijk Nederlands atletiekevenement.

Tot gisteren.

Greg van Hest toonde geen enkel respect voor gevestigde reputaties en zorgde voor de eerste verrassing in de negenjarige geschiedenis van de Vier Mijl. Hoewel voor insiders was de jump van de uit Heerlen afkomstige atleet minder verrassend. Vorig jaar immers was de zuiderling al derde en dat was toen écht een surprise achter Vincent Rousseau en Thomas Osano.

'Niet op gerekend, wel gehoopt'

Een wereldtopper als Rousseau ontbrak brak deze jaargang echter op de startlijst dus ook in die zin kwam de overwinning van Van Hest minder uit de lucht vallen dan het op het eerste gezicht leek. Ook zelf was de 22-jarige student niet echt verbaasd dat hij als eerste Nederlander de wedstrijd over vier Engelse mijlen (circa 6,4 kilometer) tussen Haren en Groningen op zijn naam schreef.

"Ik had er niet op gerekend maar het wel gehoopt”, verklaarde Van Hest na afloop. De Nederlander, die zich voorbereidt op het EK-cross dit najaar, verklaart zijn winst door de rustpauze die hij de afgelopen weken in zijn trainingsarbeid inlaste. "Ik wist dat ik goed in vorm was en ik kwam goed uitgerust aan de start. Dat was misschien het verschil.”

Van Hest bekende dit jaar extra gebrand te zijn op een goede prestatie in de Vier Mijl, de wedstrijd waarin hij vorig jaar in feite voor het eerst nadrukkelijk zijn neus aan het venster stak. "Vorig jaar had ik hier goed gelopen en ik wist dat ik een kansje had als ik goed in vorm zou zijn.”

Meer 'wedstrijd' dan ooit tevoren

Atletenmakelaar Jos Hermens, de samensteller van het deelnemersveld in Groningen, voorspelde aan de vooravond van de negende Vier Mijl dat de wedstrijd meer 'wedstrijd' zou worden dan ooit te voren. Hij doelde daarmee op het feit dat niemand, hij zeker niet, op voorhand een favoriet kon aanwijzen wijzen tussen het drietal Abel Anton, Simon Lopuyet en Thomas Osano.

Dit trio min of meer dure lopers liet het evenwel wel collectief afweten. Vooral het optreden van ’top of the bill’ Abel Anton, de Europese kampioen op de tien kilometer, zal de Vier Mijl-organisatie wel even vertwijfeld achter de oren hebben doen krabben.

De Spanjaard maakte helemaal niets waar van zijn startgeld en finishte pas als tiende, zo’n 50 seconden achter Van Hest. Lopuyet, dit seizoen onder meer winnaar van de Ripperdaloop, deed met een tweede plaats nog min of meer wat van hem verwacht werd, maar ook Osano viel tegen. Hij moest zelfs de verrassende Palestijn Mohammed Baket de derde plaats laten.

Baket, zeventiende van de startlijst, meldde zich pas een half uur voor het startschot per treintaxi taxi in Haren, op een moment dat de organisatie al niet meer rekende op zijn verschijnen.

Falen van de concurrentie?

Van Hest zou er onrecht mee gedaan worden zijn overwinning geheel toe te schrijven aan het falen van de concurrentie. Daarvoor liep de Limburger ten eerste een veel te goede tijd. Zijn 18.30 was slechts vier seconden langzamer dan de 18.26 van Rousseau terwijl vorig jaar de omstandigheden aanzienlijk uitnodigender waren voor een toptijd.

Het was gisteren met ruim 20 graden drukkend warm op het parcours zodat aan de toptijd van Gebrselassie uit 1993 (17.53.00) al helemaal niet gedacht dacht moest worden. Het is zelfs de vraag of dat record ooit nog verbeterd zal worden.

Bewondering voor Van Hest is tevens gepast omdat hij de wedstrijd vanaf de eerste meters beheerste. De Limburger deelde al in de eerste kilometer een als speldeprik bedoelde waarschuwing uit waarop het hele veld het antwoord schuldig bleef. "Ik wilde na een kilometer wat inhouden om te kijken wie er bij kon komen maar het gat was groter dan ik had verwacht”, aldus Van Hest.

Slechts Lopuyet wist zich terug te knokken naar de Nederlander. Het Nederlandse duo nam een meter of zestig voorsprong op de achtervolgers en die bleef in stand tot het viaduct over het spoor in de Hereweg. Daar waar Van Hest het jaar ervoor Rousseau en Osano moest laten gaan plaatste hij de beslissende demarrage.

'Ik kende het parcours nog'

"Ik kende het parcours nog”, lachte de Limburger die in het restant niet meer in de problemen kwam en met een handvol seconden voorsprong op Lopuyet, onder het oog van duizenden toeschouwers over de streep kwam.

Bijna tweeëneenhalve minuut later kwam de Keniaanse Helen Kimaiyo als eerste vrouw over de meet. Het was de derde overwinning op rij voor de Keniaanse. Een record zoals er gisteren wel meer gebroken werden.

De drukte van de 4 Mijl

Zo’n 3700 deel- deelnemers zorgden in Haren voor taferelen die aan de marathon van New York deden denken. Sterker nog: zij die ervaring hebben met beide evenementen verklaarden in New York sneller uit het gedrang te zijn gekomen dan op de 6 kilometer tussen Haren en Groningen. De drukte wordt een steeds groter probleem voor de organisatoren. Voor de jubileum-editie van volgend jaar zal daarom een oplossing worden verwacht.

Een ander probleem voor de tiende Vier Mijl zal worden dat Groningen dan niet opnieuw met een winnaar als Van Hest kan aankomen. Geen van de organisatoren wilde gisteren bekennen teleurgesteld te zijn met Van Hest als winnaar. Voor één keer een Nederlander op het hoogste treetje moet natuurlijk ook kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu