Uitblinker Kay Smits beslist handbalkraker tegen Turkije in Nederlands voordeel

In een regelrechte kraker wonnen de Nederlandse handbalmannen woensdagavond met 27-26 hun EK-kwalificatiewedstrijd van Turkije. Het beslissende doelpunt was van uitblinker Kay Smits.

 Kay Smits, de uitblinker van het Nederlands team.

Kay Smits, de uitblinker van het Nederlands team. Foto: ANP/Ronald Hoogendoorn

Wie na de eerste twintig speelminuten nog een stuiver had gegeven voor de kansen van de Nederlandse handbalmannen moet wel een grote optimist zijn geweest. Oranje maakte in het eerste EK-kwalificatieduel tegen Turkije in Almere in de beginfase helemaal niets klaar en leek zonder meer op een grote nederlaag af te stevenen. Binnen korte tijd stond de thuisploeg met 1-6 achter, tot er bij Nederland onvermoede krachten loskwamen.

Inhaalrace

Dat leidde in de doodstille hal, waar het publiek vanwege de corona-epidemie niet welkom was, tot een inhaalrace. Daarin ging Oranje erop en erover bij tegenstander Turkije, die over het algemeen goed handbal liet zien. Het was echter niet verrassend dat de uiteindelijke genadeklap werd uitgedeeld door Kay Smits, die uitgroeide tot de absolute uitblinker van de wedstrijd.

De speler van het Deense TTH Holstebro schoot de bal kort voor tijd bij een stand van 26-26 achter de Turkse keeper. Wegens tijdspel, waardoor de bal van de scheidsrechters door Oranje nog maar twee keer mocht worden aangeraakt, moest Smits gelijk op het doel schieten. Hij draaide om zijn as en schoot via de Turkse dekking, waarna het schot tot zijn eigen verbazing naast de grabbelende handen van de keeper het winnende doelpunt opleverde.

Bart Ravensbergen

Het bleek met nog maar tien seconden op de klok uiteindelijk ook de winnende treffer voor de formatie van de uit IJsland afkomstige bondscoach Erlingur Richardsson. Turkije had nog tijd voor een laatste aanval in het duel, dat tot een ware thriller was getransformeerd. Een keihard schot stuitte echter op de vuisten van Bart Ravensbergen in het Oranje-doel en meteen daarna was de eerste zege in de EK-kwalificatiepoule een feit. De Nederlandse spelers dansten van vreugde in de rondte alsof ze Europese titel al hadden gewonnen.

Niet agressief genoeg

Kay Smits zei na afloop ondanks het slechte begin van Nederland altijd in een goede afloop te hebben geloofd. ,,We begonnen zwak en waren te passief. We waren in het begin aanvallend onvoldoende, waardoor Turkije ons gemakkelijk kon verdedigen. Daarnaast waren we in onze dekking niet agressief genoeg. Maar in de tweede helft deden we het heel goed. We bleven rustig en benutten onze snelheid meer.’’

Nederland keerde de wedstrijd volkomen om en werd de bovenliggende partij. Dat resulteerde na de inhaalrace tot een voorsprong van 26-23 vijf minuten voor tijd. ,,Daarna kregen we wat ongelukkig een paar twee-minutenstraffen, waardoor Turkije nog langszij op 26-26 kon komen’’, zei Smits. Daarbij had Oranje ook wat pech doordat Bobby Schagen nog op de paal schoot. Maar gelukkig voor Nederland kon Smits, die onder anderen samenspeelde met zijn eveneens uitstekende broer Jorn, alsnog de genadeklap uitdelen. ,,Het was een lelijke goal, maar hij voelde wel lekker’’, lachtte de matchwinnaar.

Begrijpelijk

Dat Nederland tegen Turkije stroef begon was begrijpelijk. Het team kwam voor het duel het laatst in actie op het EK begin dit jaar, waarvoor Nederland zich voor het eerst had geplaatst. Andere wedstrijden van Oranje gingen daarna vanwege de corona-epidemie niet door. Nederland had gezamenlijk de afgelopen dagen slechts een paar keer kunnen trainen. Daarnaast moest Oranje tegen de Turken aantreden zonder spelmaker en beste speler Luc Steins die wegens een blessure niet inzetbaar was. Ook vaste kracht Iso Sluijters ontbrak.

Ook trad Nederland aan met een aantal spelers die vanwege het door corona stilleggen van de BeNe-League al een tijd niet meer kunnen spelen. Dat maakte de zege op Turkije nog indrukwekkender. Het EK is van 13 tot en met 30 januari 2022 in Hongarije en Slowakije.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu