Uitblinker Luc Steins speelt met Nederlandse handballers met 27-27 gelijk tegen topland Slovenië in EK-kwalificatieduel: Dit is een lekker puntje

De Nederlandse handballers zorgden zondagavond voor een stunt door topland Slovenië uit in Celje in het EK-kwalificatieduel een kostbaar punt af te snoepen.

Luc Steins in actie tegen Slovenie tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd.

Luc Steins in actie tegen Slovenie tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd. Foto Jure Makovec

Tegen het team, waarvan afgelopen week thuis in Almere door Oranje nog afgetekend met 34-23 werd verloren, stond na afloop een 27-27 gelijkspel op het scorebord. Waar Nederland eerder nog volkomen instortte, maakte de ploeg het de Slovenen nu in het uitduel meer dan lastig. Mogelijk had er zelfs nog een zege in gezeten als Jeffrey Boomhouwer in de slotfase wegens aanmerkimgen op de scheidsrechters niet met een tweeminutenstraf het veld uit was gestuurd.

Indrukwekkende inhaalrace

Dat kwam Nederland, dat na een 25-20 achterstand met een indrukwekkende inhaalrace bezig was, op dat moment heel slecht uit. Omdat de mannen van bondscoach Erlingur Richardsson toen al met een man minder speelden, konden de Slovenen na vijf Oranje-doelpunten op rij eindelijk zelf weer scoren. Zo kwamen ze van 25-25 weer 27-25 voor, waarna een klotsgekke slotfase aanving.

Met daarin hoofdrollen voor de kleine grote man Luc Steins, die na een coronabesmetting eindelijk weer mocht spelen, en voor de andere uitblinker Kay Smits. Het was spelverdeler Steins die vallend de aansluitingstreffer binnen schoot, terwijl Smits na tijdspel van Slovenië de allerlaatste aanval van het duel met een stuitschot scorend afrondde. De wedstrijd eindigde luttele seconden later met een 27-27 gelijkspel, dat Nederland vierde alsof het al Europees kampioen was geworden, terwijl de Slovenen beteuterd afdropen.

Nederlandse vreugde

De Nederlandse vreugde was begrijpelijk. Het behaalde puntje kan genoeg zijn om zich in de poule na de toplanden Slovenië en Polen als een de beste derde geplaatste landen te kunnen kwalificeren voor het EK, dat in 2022 in Hongarije en Slowakije wordt gehouden.

Oranje kwam uit in Slovenië een stuk beter voor de dag dan in het thuisduel. De dekking functioneerde de gehele wedstrijd uitstekend, terwijl keeper Bart Ravensbergen in het Nederlandse doel een topwedstrijd speelde. Daarbij had Kay Smits, die topscorer werd met negen doelpunten, zijn vizier op scherp staan in zijn vijftigste interland. Ook zijn broer Jorn bereikt die mijlpaal.

Briljante passes

Maar het scheelde meerdere slokken op een borrel dat Nederland weer kon beschikken over zijn spelverdeler Luc Steins, die zijn brood bij de Franse topploeg Paris Saint-Germain verdient. Zijn inbreng was van grote waarde. Steins strooide als vanouds met briljante passes, waarvan zijn teamgenoten scorend profiteerden.

,,We zijn in de tweede helft met dezelfde intensiteit blijven spelen als voor rust’’, zei Steins bij Ziggo. ,,We beseften allemaal dat er hier iets te halen was. We zeiden tegen elkaar: we gaan een puntje pakken en kwamen steeds beter in de wedstrijd. We konden op het laatst nog wat extra’s doen en dit gelijkspel over de streep trekken. Dit is een lekker puntje.’’

Slovenië-Nederland 27-27

Ruststand: 15-13

Toeschouwers: 0.

Scores Nederland: Kay Smits 9, Benghanem 5, Schagen 4, , Bayens 3, Luc Stens 2, Boomhouwer, Sluijters, Jorn Smits en Ten Velde.

Topscorer Slovenië : Gajic 7.


Jorn Smits 4, Benghanem 3, Ten Velde 2, Blaauw, Ivo Steins, Versteijnen en Jerry.

Topscorers Slovenië: Janc 7 en Dolenec 7.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu