Uitblinkster Jill Roord beslist slecht EK-kwalificatieduel voor Oranje Leeuwinnen tegen Rusland

Uitblinkster Jill Roord goochelt met de bal tussen twee Russinnen. Foto ANP

In een slechte wedstrijd hebben de Oranje Leeuwinnen een belangrijke stap gezet naar kwalificatie voor het EK. Het machtloze Rusland werd in Moskou met 1-0 verslagen

Wie anders dan de in een bloedvorm verkerende Jill Roord was vrijdagmiddag voor het Nederlands team tegen Rusland verantwoordelijk voor het enige en winnende doelpunt. De middelveldspeelster, die in de competitie voor haar club Arsenal al twee hattricks in evenzoveel duels scoorde, haalde tegen de Russinnen de trekker over. Na een kwartier krulde Roord de bal met rechts fraai achter de machteloze keepster Tatyana Scherbak en zette Oranje op een 1-0 voorsprong.

Hoogtepunt

En dat was gelijk het hoogtepunt van de voetbalmiddag. Want de Russinnen beperkten zich vooral tot massaal verdedigen, waarbij de Oranje Leeuwinnen te fantasieloos speelden om de score hoger op te kunnen schroeven.

Het was opvallend dat het zwakste deel van het Nederlands team dit keer bestond uit de vaak geroemde aanvalslinie. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden deed weinig goed. Ook Barcelona-ster Lieke Martens verkeerde duidelijk nog niet in grootse vorm, terwijl de Hoogeveense Vivianne Miedema hard werkte maar niet gevaarlijk werd.

Centrale duo

Wellicht dat Oranje de creatieve inbreng van Sherida Spitse miste, die vanwege coronabepalingen door haar Noorse club Valerenga niet voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland was vrijgegeven. Het ontbreken van de Friezin zorgde wel voor een basisplaats voor Jill Roord, die zou uitgroeien tot de uitblinkster van de middag.

Bij de schaarse tegenaanvallen van de Russinnen greep het centrale Ajax-PSV-duo Stefanie van der Gragt en Aniek Nouwen steeds goed in, waarbij ook linksback Dominique Janssen uitstekend speelde. Bondscoach Sarina Wiegman had aanvalster Lineth Beerensteyn bij gebrek aan beter als rechtsachter neergezet. Ook zij kwam geen moment in de problemen, terwijl keepster Sari van Veenendaal nauwelijks wat te doen kreeg.

Niet meer aandrongen

Na rust gebeurde er nog maar weinig wat het bekijken waard was. Rusland, dat achter Oranje in de poule op de tweede plek stond, leek tevreden met een slechts 1-0 nederlaag. Terwijl de Nederlandse voetbalvrouwen dat ook wel best vonden en niet meer echt aandrongen. De zege kwam geen moment meer in gevaar voor de regerend Europees kampioen en vice-wereldkampioen. ,,We hebben moeizaam gespeeld’’, zei de met een pijnlijke knie uitgevallen Roord tegen SBS. ,,Het was ook lastig, want die Russinnen lieten zich ver terugzakken. Ze hadden geen intentie om te voetballen. Daarnaast lag bij ons het tempo te laag, maar gelukkig hebben we gewonnen.’’

Nederland kan zich op 23 oktober in Groningen tegen Estland voortijdig plaatsen voor het EK van 2022 in Engeland.

Nieuws

Meest gelezen

menu