De Olymische Spelen als welkome uitlaatklep | column Jonathan Ploeg

Sober, ingetogen en confronterend. De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio was weliswaar kleurrijk en overduidelijk bedoeld om de mensheid hoop te geven in deze bange dagen, toch waren het vooral die eerste drie termen die bij mij bleven hangen

Foto:

Foto: ODD ANDERSEN

Daar veranderde de ondervertegenwoordigde vlaggenparade, met de stralende en zwaaiende olympiërs die wél aanwezig waren, vrijwel niets aan. Alles stond, begrijpelijkerwijs, in het teken van de coronapandemie die ons al anderhalf jaar teistert.

Direct bekroop mij weer de vraag die menigeen de laatste maanden volop bezighield: hadden deze Spelen wel door moeten gaan? Met de her en der oplopende besmettingscijfers lijkt dat een gerechtvaardigde vraag. Wereldwijd worden de coronabrandhaarden bestreden, met prikken in de armen die de pandemie buitenspel moeten zetten en mondkapjes als lichtend symbool. Maar hoe hard ‘we’ ons best ook doen, hoe voorzichtig ook, ‘we’ zijn er nog niet vanaf; met als voorbeeld de recente besmettingen in de gevangenis die het olympisch dorp mag heten.

Toch is er wat mij betreft maar één passend antwoord op die vraag, en dat is ‘ja’. Hoewel sport uiteraard niet alles overstijgend is, hebben talloze sporters, coaches en ondersteunende personeelsleden uit 204 landen de afgelopen vijf jaar toegeleefd naar ‘s werelds grootste sportevenement. Om maar niet te spreken van de miljoenen sportliefhebbers over de hele wereld. Voor hen, incluis mijzelf, zijn de Spelen in het Land van de Rijzende Zon een welkome uitlaatklep, een manier om de gedachten te verzetten. Even weg uit de krochten van de pandemie.

Natuurlijk hebben de lege tribunes, de mondkapjes, de besmettingen van bijvoorbeeld ‘onze’ olympiërs Candy Jacobs en Reshmie Oogink de neiging je terug in die krochten te trekken, maar laat de magie van de Spelen deze twee weken al dat negatieve overheersen. Gratis advies. Als we de rekenwonders mogen geloven, worden dit bovendien qua resultaten de succesvolste Spelen ooit voor ons kleine landje. Nu laat sport zich over het algemeen lastig voorspellen, maar ik zet graag een aantal keer mijn wekker om het in het holst van de nacht met eigen ogen te aanschouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Column
menu