Uitschakeling dreigt voor Oranje-handbalsters op EK na twee nederlagen op rij; nu moet van Hongarije gewonnen worden

Nederland is het EK handbal met twee nederlagen op dramatische wijze begonnen. Dinsdag moet van Hongarije worden gewonnen om uitschakeling te voorkomen.

Lois Abbingh baalt na de tweede nederlaag op het EK tegen Kroatië.

Lois Abbingh baalt na de tweede nederlaag op het EK tegen Kroatië. Foto Ronald Hoogendoorn

De Nederlandse handbalsters zijn wel vaker op een groot toernooi slecht gestart, maar nog niet zo slecht als het afgelopen weekeinde. Na de 29-25 nederlaag zaterdag in de uitgestelde wedstrijd tegen Servië volgde zondag op het EK in het Deense Kolding een nieuwe dreun toen Oranje met 27-25 van Kroatië verloor. Daarom moet Nederland dinsdagavonsd in de laatste poulewedstrijd winnen van Hongarije om uitschakeling te voorkomen.

Het was niet dat Servië en Kroatie zo verschrikkelijk goed speelden. Nederland worstelde behalve met de tegenstander vooral met zichzelf. Het team bleef ver weg van de vorm, waarin het eind vorig jaar in Japan de wereldtitel veroverde. Het aanvalsspel loopt op het EK in Denemarken niet, terwijl ook de dekking te veel gaten laat vallen. Oranje lijkt nog niet op de dodelijk trefzekere aanvalsmachine die het in goede doen kan zijn.

Blessures

Wellicht hakt het ontbreken door blessures van Estavana Polman en Delaila Amega er bij de ploeg harder in dan verwacht. Vooral dat de van een zware knieblessure herstellende Polman niet kan spelen, lijkt een gemis. De partner van oud-profvoetballer Rafael van der Vaart is bij uitstek een speelster die met haar fanatisme Nederland op sleeptouw had kunnen nemen. Daarnaast is de middenopbouwster vaak goed voor een groot aantal doelpunten.

Oranje oog nu te mat en kan op cruciale momenten niet doordrukken, zoals zowel tegen Servië als tegen Kroatië bleek. Te veel kansen werden gemist, terwijl achterin de deur vaak op kier stond voor vijandelijke aanvalsters om te scoren. Maar Nederland is al vaker uit een schijnbaar geslagen positie teruggekomen. Bij een overwinning dinsdag op Hongarije, dat tevoren beschouwd werd als de sterkste tegenstander in de poule, plaatsen de Oranje-handballers zich alsnog voor de hoofdronde. Bij een nederlaag kunnen de wereldkampioenen echter de koffers plakken.

Hard aangekomen

De tweede nederlaag binnen evenzoveel dagen is hard aangekomen bij de Nederlandse speelsters. ,,We hebben tegen Kroatië hard gevochten’’, zei de Groningse Lois Abbingh met tranen in haar ogen. ,,Maar het liep niet zoals het had gemoeten. Net als zaterdag tegen Servië het geval was. We speelden niet slim genoeg en maakten weer te veel fouten. Natuurlijk zijn we nu heel teleurgesteld, maar we moeten nog één wedstrijd tegen Hongarije spelen. En die moeten we winnen. De knop moet om. Dat zal niet gemakkelijk zijn na twee nederlagen, maar we hebben nog steeds een kans op de volgende ronde. Daar moeten we ons aan vasthouden.’’

Volgens een ontgoochelde cirkelspeelster Danick Snelder telt in het sterk bezette EK niet dat Nederland bijna een jaar geleden wereldkampioen werd. ,,We hebben die titel, maar zijn dit toernooi weer op nul begonnen. We begonnen met een goed gevoel aan het EK, maar ik sta hier nu met een heel zuur gezicht. Kroatië heeft het slim tegen ons gespeeld. En als je zoveel kansen laat liggen, zoals wij deden, maak je het jezelf erg moeilijk. We liepen achter de feiten aan. Dat was onze eigen schuld. Maar we moeten dit heel snel achter ons laten en ons concentreren op de volgende wedstrijd.’’

Instortte

Nederland speelde zondag tegen Kroatië, dat eerder Hongarije had verslagen, in ieder geval wat beter dan een dag eerder in de tweede helft tegen Servië, toen Oranje volledig instortte. Maar het was niet goed genoeg. Tegen de Kroaten ontwikkelde zich een gelijkopgaande strijd, waarin de kansen om afstand te nemen niet aan Nederland waren besteed. Het waren de Kroaten die vijf minuten voor tijd een 25-24 voorsprong namen en naar een 27-25 zege uitliepen.

Zaterdag speelde het team van bondscoach Manu Mayonnade tegen Servië nog een goede eerste helft, die met een voorsprong van 15-9 werd afgesloten. Maar daarna was Nederland geen schim meer van de superieure ploeg voor rust. Terwijl Servië op stoom kwam, begon Oranje steeds slechter te spelen. Er werd met 25-29 verloren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu