Uitstekend spelend Nederland verplettert Noorwegen met 7-0. Met twee goals van Vivianne Miedema uit Hoogeveen en een schitterende vrije trap van Sherida Spitse uit Emmen

De Oranjeleeuwinnen speelden dinsdag in Enschede hun beste wedstrijd in de oefencampagne tot nu toe. Op weg naar Tokio werd Noorwegen met 7-0 verpletterd.

Vivianne Miedema scoorde twee keer, maar stuit hier op de Noorse keepster Cecilie Fiskerstrand.

Vivianne Miedema scoorde twee keer, maar stuit hier op de Noorse keepster Cecilie Fiskerstrand. Foto Vincent Jannink

Vivianne Miedema uit Hoogeveen zei tevoren tegen de Scandinavische vrouwen een beter Nederlands elftal te willen zien. Oranje oefende in de voorbereiding op de Olympische Spelen al tegen Spanje en Italië en verloor beide keren. Tegen Noorwegen kwam het team van bondscoach Sarina Wiegman heel wat beter voor de dag.

Er werd niet alleen goed gespeeld, maar ook veel gescoord. Daarbij was topscorer Miedema met twee doelpunten weer zeer belangrijk. De Drentse brak al na 14 minuten de score open door de bal vanaf de rand van het strafschopgebied fraai langs de Noorse keepster Cecilie Fiskerstrand te krullen. Vervolgens nam de speelster van het Londense Arsenal na rust de 5-0 voor Oranje voor haar rekening door zich vrij te kappen en hard uit te halen. Het waren het 72ste en 73ste doelpunt van de Hoogeveense in haar 96ste interland.

De mooiste goal van de avond kwam echter van de voet van middenveldster Sherida Spitse. De Emmense mocht na een klein half uur aanleggen voor een vrije trap, die ze van grote afstand over de keepster en via onderkant lat in het Noorse doel knalde. Het was op dat moment de verdiende 2-0 voorsprong voor een oppermachtig Nederland. Dat had in het verleden nog wel eens de nodige moeite met de Noorse tegenstander, maar dat was in Enschede met 2700 toeschouwers op de tribunes geenszins het geval.

Bondscoach Wiegman, die woensdag haar definitieve selectie voor de Spelen bekendmaakt, zag eindelijk weer een goed spelend en gretig Oranje. Dat kreeg naast de gemaakte zeven doelpunten ook nog een veelvoud aan kansen, zodat de uitslag eigenlijk nog hoger had moeten uitvallen. De terugkeer van de sterren Miedema en Lieke Martens, die eerder in het met 1-0 verloren duel met Italië nog ontbraken, was belangrijk voor het goede optreden van de Leeuwinnen. Maar ook de anderen kwamen goed voor de dag.

Jill Roord, die inmiddels niet meer uit de basis is weg te denken, zorgde met een hard schot door de benen van een verdedigster en onder de keepster door voor 3-0. Even later was het weer raak toen Noorwegen, dat volkomen werd overlopen, op een 4-0 achterstand kwam. Dominique Janssen zag haar schot via Ingrid Moe Wold en een boogje in het doel belanden. Na bestudering kreeg niet Janssen, maar Moe Wold, die haar laatste duel als voetbalster speelde, het eigen doelpunt op haar naam.

Shanice van de Sanden mocht na rust invallen en maakte al snel duidelijk aanspraak te maken op selectie voor de Spelen. De Utrechtse rondde eerst een mooie aanval af, waarbij ze op rechts werd aangespeeld en via een perfecte chip over de keepster scoorde. De ontlading bij ‘Sjaan’ was groot. Ze verloor binnen korte tijd haar vader en schoonvader en die emoties moesten eruit.

Van de Sanden stond ook aan de basis van het slotakkoord van het Nederlands elftal. Zes minuten voor tijd ging ze op de haar bekende snelle wijze op rechts ervandoor. Ze legde de bal terug op Daniëlle van de Donk, die met een perfect schot voor de 7-0 voorsprong zorgde.

Bondscoach Wiegman was tevreden: ,,Ik ben met de uitslag heel tevreden, maar ook met ons spel. De wissels vielen goed in. We hadden heel veel energie. En eindelijk weer met publiek. Dat hebben we zo gemist. Ik kreeg er kippenvel van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu