Unicum voor vv Staphorst, dat net als ACV naar de derde divisie promoveert

ACV-speler Robert Talens duelleert met Staphorst-speler Stan Haanstra (rechts). Foto: DVHN/Archief

Een historische mijlpaal: de hoofdmacht van vv Staphorst promoveert naar de derde divisie. Het bestuur is hiervan dinsdagochtend officieel op de hoogte gebracht door de KNVB. Ook ACV kreeg goed nieuws, evenals enkele andere clubs in het noorden.

Het is voor het eerst dat het eerste team van een voetbalclub uit de regio Meppel op divisieniveau gaat uitkomen.

Dubbel gevoel

Staphorst-voorzitter Benny Miggels is daar uiteraard trots op, maar geeft ook toe er een dubbel gevoel bij te hebben. „Ik had het liever anders gezien, want mijn voetbalhart bloedt nog steeds. Door de coronacrisis is alles anders geworden. Dit mag je dan ook wel een promotie met een bijsmaak noemen. Aan de andere kant is het voor onze spelers heel mooi dat ze deze stap omhoog kunnen maken, want we doen als Staphorst immers al jarenlang mee om de prijzen. Deze promotie geeft de spelers ongetwijfeld een goed gevoel, voor hen is dit echt een opluchting.”

Dat Staphorst (samen met nog vijf andere amateurploegen) promoveert, is een gevolg van het besluit van de KNVB om de derde divisie uit te breiden naar 18 clubs. Dat betekent dat de koplopers én de twee beste nummers twee van de vier hoofdklassen (zaterdag en zondag) volgend voetbalseizoen op een hoger niveau mogen uitkomen.

Fiere koploper

Door de coronacrisis werden de competities van het huidige seizoen vroegtijdig afgebroken. Staphorst was op dat moment de fiere koploper van de zaterdaghoofdklasse B en naaste concurrent ACV uit Assen bleek uiteindelijk de beste nummer twee van beide zaterdaghoofdklassen. Ook Sportlust’45 uit Woerden, koploper van de zaterdaghoofdklasse A, promoveert. Vanuit de twee zondaghoofdklassen maken Hollandia (Hoorn), JOS Watergraafsmeer (Amsterdam) en Unitas (Gorinchem) de stap omhoog.

Daartegenover verdwijnen vier ploegen uit de derde divisie. FC Lienden stopt met voetbal op zondag, ONS Sneek degradeert op eigen verzoek naar de hoofdklasse en ook de beloftenteams van ADO Den Haag en Almere City maken plaats.

In de hoofdklassen moeten daarom ook zes plekken opgevuld worden. Voor de zaterdageersteklassers uit het noordoosten betekent het onder meer dat Noordscheschut een klasse omhoog gaat.

Ook vanuit de lagere klassen gaan clubs promoveren. Zo hebben Vitesse ‘63 (naar de derde klasse), sv Borger (naar de vierde klasse) reeds positief bericht gehad vanuit de KNVB. Dat geldt ook voor Achilles 1894, dat komend seizoen uitkomt in de tweede zaterdagklasse. LTC, dat ook bovenaan de competitie eindigde, heeft (nog) geen telefoon van de KNVB gehad.

De KNVB publiceert naar eigen zeggen eind deze week de lijst met alle promovendi. Half juni volgen de definitieve competitie-indelingen.

Veiligheid

vv Staphorst is op organisatorisch gebied al vrijwel helemaal klaar voor de derde divisie. ‘Onze accommodatie voldoet al aan de reglementen. We moeten alleen nog wat regelen op het gebied van veiligheid en contracten, volgens het protocol van de KNVB’, stelt voorzitter Miggels.

Verder is het nog de vraag wanneer de nieuwe voetbalcompetitie daadwerkelijk begint en onder welke voorwaarden. „Wanneer gaat de bal weer rollen, dat is nog even wachten. We gaan vooralsnog van 1 september uit, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. En gaan we dan met of zonder publiek spelen? Wie het weet, mag het zeggen. Zonder publiek zou wel heel jammer zijn, want Staphorst heeft een grote groep trouwe supporters”, aldus Benny Miggels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu