Uniek in Nederland: vrouw speelt bij Friese vierdeklasser in het eerste mannenteam

Door een pilot van de KNVB bij de Friese voetbalvereniging Foarút in Menaam, speelt Ellen Fokkema komend seizoen met het eerste mannenelftal in de vierde klasse. Uniek in Nederland.

Ellen Fokkema met daarachter haar teamgenoten Jesper Hoeksma , Erik Cats en Mark Polstra (vlnr).

Ellen Fokkema met daarachter haar teamgenoten Jesper Hoeksma , Erik Cats en Mark Polstra (vlnr). Foto: Henk Jan Dijks

Fokkema (19) laat thuis een teamfoto zien die dertien jaar geleden is gemaakt. Ze was toen zes jaar en F-pupil van Foarút. Van de zeven jongens die er ook op staan, zijn drie nog steeds haar teamgenoot.

Ze heeft met hen dus al jarenlang gevoetbald, de afgelopen zes jaar bij de samenwerkende jeugd van de Dronryp Foarút Combinatie (DFC). Ze weet niet beter. De jongens van toen, nu jongemannen, evenmin. Ellen Fokkema is, zoals in Menaam vaak wordt gezegd, one of the boys . En als controlerende middenvelder is ze bepaald niet de slechtste van het stel.

Reglementen

Toch had het niet eens zoveel gescheeld of ze had moeten vertrekken bij haar vereniging. Omdat het voor een vrouw in principe door de reglementen onmogelijk is om in een standaard eerste mannenteam te voetballen, leek ze te moeten uitwijken naar een vrouwenploeg.

Die is er wel bij Foarút, maar de hoogst spelende Menamer dames zijn op een bescheiden niveau actief. Ook wilde zij niet in het tweede bij de mannen voetballen. ,,Bij het eerste moet ik mij 120 procent inzetten’’, zegt ze. ,,Dat is wat ik wil.”

De KNVB is een pilot begonnen bij de vierdeklasser, een proef. Die duurt een jaar. Mocht het goed gaan, dan past de bond de regels misschien aan om het vrouwen voortaan mogelijk te maken om altijd in het beste mannenteam van een club te spelen. Net als Ellen Fokkema nu.

Drie keer is scheepsrecht

Vorig jaar diende Foarútal een verzoek in bij KNVB om Fokkema haar debuut in het eerste te laten maken. Dat werd afgewezen met een verwijzing naar de reglementen. Voor de jaarwisseling deed Foarút een tweede poging. Opnieuw tevergeefs. Maar de derde keer, in maart, had wél effect. Een paar maanden geleden kregen de middenvelder en haar club goed nieuws.

Qua kracht en snelheid moet Fokkema, die vaardig is met zowel haar rechter- als haar linkerbeen, het vaak afleggen tegen mannen. Met opstootjes bemoeit ze zich nooit. Aan voetballers die zich aanstellen heeft ze een gruwelijke hekel.

SC Heerenveen

Ze heeft er af en toe nog wel eens spijt van dat ze een paar jaar geleden niet is ingegaan op een aanbod van eredivisieclub SC Heerenveen. Het was toen te lastig om ja te zeggen. Ze zat in het examenjaar van de havo en had geen rijbewijs. Haar moeder had haar dan voor elke training en wedstrijd moeten brengen.

Toen Heerenveen haar een tweede keer vroeg, was ze net hbo-studente verpleegkunde en moest Fokkema haar propedeuse zien te halen. Dat ging voor. Maar goed, ze is al lang blij dat ze komende seizoen in een elftal met Foarút-mannen actief is in de vierde klasse. De andere spelers en trainer John Hofte zijn ook heel enthousiast.

Bekerduel

De eerste officiële wedstrijd speelt Foarút op 29 augustus tegen Beetgum, waar haar zussen Jenny en Marianne toevallig in het vrouwenteam spelen. Het gaat om een bekerduel. In de weken ervoor staan een paar oefenpotjes op het programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu