VVV laat FC Emmen na spektakelstuk op De Oude Meerdijk achter met lege handen

Een knotsgekke seizoensouverture in de eigen Oude Meerdijk levert FC Emmen geen punten op. Lange tijd leek het erop alsof de ploeg aan het langste eind zou trekken, maar VVV rechtte de rug en sleepte er een 3-5 overwinning uit.

Dertien wedstrijden, negen keer winst, twee gelijke spelen, twee nederlagen en negenentwintig punten. Het zijn cijfers die ongetwijfeld in het geheugen van menig FC Emmen-fan staan gegrift. Ze staan namelijk voor een onvergetelijke reeks wedstrijden vorig jaar in het eigen stadion De Oude Meerdijk, op basis waarvan de Emmenaren zich voor het tweede jaar op rij wisten te handhaven op het hoogste Nederlandse voetbalpodium.

Dat in de wedstrijden op vreemde bodem slechts drie punten werden behaald: het zij zo. Want de gedachte die overheerst is het frivole spel van de ploeg van trainer Dick Lukkien in eigen huis, aan de hand van onder andere de exotische smaakmaker Sergio Peña, de over de linkerflank dartelende Kerim Frei en de immer betrouwbare Michael de Leeuw. Allen steevast aangemoedigd door een nagenoeg uitverkocht en kolkend Oude Meerdijk, hét geheime wapen.

Voortvarend van start

Nu het stadion tijdens de seizoensouverture zondag tegen VVV Venlo wegens het nog altijd om zich heen grijpende coronavirus voor slechts een kwart mocht worden gevuld, was dé vraag voorafgaand aan het duel of dit de ploeg zou gaan opbreken. ,,Dat is niet fijn”, zei Lukkien daar vorige week nog over. ,, Nu hoor je wel iets in een coronaproof stadion, maar grotendeels zullen we het nu helemaal zelf moeten doen. Dat vraagt veel van spelers.”

Daar was in de eerste helft weinig van te merken. FC Emmen ging voortvarend van start door VVV direct op eigen helft vast te zetten. Dat leverde al in de eerste minuut twee grote kansen, maar onder andere Nikolai Laursen wist de bal niet in het doel te werken. Enkele minuten later was het wél raak door een oplettende Robbert de Vos, die de geblesseerde Michael de Leeuw verving. De Vos schoot een rebound binnen, nadat keeper Thorsten Kirschbaum een schot van Cavlan had gekeerd.

Vertrouwen vloeit over op veld

Geen spreekkoren, geen richting de rand van het veld sprintende supporters om daar een feestje met de spelers te vieren. Nee, ze hielden zich keurig aan de voorschriften en produceerden in plaats daarvan een oorverdovend applaus. Het zal de spelers op het veld gesterkt hebben in hun gedachte dat de ploeg de stijgende lijn uit de laatste oefenwedstrijd tegen FC Twente (1-1) zou kunnen doorzetten met nagenoeg dezelfde basiself.

Dat vertrouwen vloeide zichtbaar terug op het veld, waar Emmen de tegenstander de resterende eerste helft zijn wil oplegde. Op een paar kansen voor de Venloënaren na dan, die ontstonden door slordigheden aan Emmen-zijde. Vlak na het begin van de tweede helft sloeg Emmen opnieuw toe na een knappe actie van Caner Cavlan op de linkerflank, waarmee hij gelegenheidsspits Marko Kolar in stelling wist te brengen. De Kroaat rondde vanaf de rand van het zestien meter gebied koeltjes af.

Knotsgekke fase

Wat volgde was een scenario waar niemand op dat moment rekening mee hield. Nog geen minuut na de 2-0, bracht Georgios Giakoumakis zijn ploeg met een knappe treffer weer terug in de wedstrijd. Het spel aan Emmen-zijde werd vervolgens op zijn zachtst gezegd slordig, met een penalty voor VVV op de koop toe. Een koud kunstje voor wederom Giakoumakis om zijn ploeg langszij te brengen. Niet lang daarna slaagde de Griekse spits er ook nog in om VVV op voorsprong te zetten door de bal over Dennis Telgenkamp de lobben.

Daar kon Emmen het natuurlijk niet bij laten zitten. Aangemoedigd door het publiek pakte de ploeg van Lukkien de draad weer enigszins op. Het drong VVV meermaals terug op eigen helft en profiteerde vervolgens uit een klutssituatie voor het doel van de Venloënaren. Kolar slaagde erin Kirschbaum te verschalken met een hakje. Emmen leek daarna het meeste aanspraak te maken op de overwinning, maar Tobias Pachonik dompelde De Oude Meerdijk onder in treurnis. Zijn voorzet vloog via Cavlan over Telgenkamp tegen de touwen. En alsof het nog niet genoeg was, maakte voormalig Emmenaar Jafar Aris er namens VVV in blessuretijd 3-5 van.

Nieuws

Meest gelezen

menu