Vakbondsman Levchenko praat met alle aanvoerders van de Nederlandse profclubs: 'In coronatijd geen uitzondering voor voetballers creëren'

Het trainersvak was niets voor hem. ,,Ik wil niet 24/7 met voetbal bezig zijn’’, zegt Evgeniy Levchenko eerlijk. Toch vervolgde de voormalige prof van onder meer FC Groningen zijn weg in het wereldje. Als vakbondsman komt er veel op hem af tijdens de coronacrisis.

Evgeniy Levchenko: vakbondsman in crisistijd

Evgeniy Levchenko: vakbondsman in crisistijd Foto: FPTO/Patrick Harderwijk

Zijn voetbalcarrière voerde hem in 1996 van Oekraïne naar Nederland, waar Evgeniy Levchenko achtereenvolgens neerstreek in Arnhem, Helmond, Leeuwarden, Rotterdam, Groningen en Tilburg.

Inmiddels is de 42-jarige middenvelder al een aantal jaren gesetteld in Amsterdam met partner Viktoria Koblenko en zoontje Kiy. Ze hebben een woning aan ‘t IJ, waarin ‘Lev’, ongeacht de temperatuur, elke ochtend een frisse duik neemt. ,,Om lekker gezond te blijven’’, zo verklaart hij.

Voorzitter van spelersvakbond VVCS

De zwempartij vormt tevens een mooie manier om zijn gedachten te rangschikken, want er komt deze dagen veel op Levchenko af. Sinds juli vorig jaar is hij voorzitter van spelersvakbond VVCS, nadat hij tijdens zijn loopbaan ook al veelvuldig op de voorgrond trad namens de selecties waar hij deel van uitmaakte.

Met alle vraagtekens rond de coronacrisis is de nieuwbakken preses met de neus in de boter gevallen. Bijna dagelijks onderhoudt hij contact met de 38 aanvoerders van de Nederlandse profclubs om hun belangen te vertegenwoordigen in de onzekere wereld waarin de eredivisie en eerste divisie zijn veranderd.

Een van de vraagstukken die de voorman van de Nederlandse voetballers op dit moment bezighoudt is de ongelijkheid die de komende tijd zal ontstaan op de internationale transfermarkt. Waar in Engeland en Duitsland plannen worden gesmeed om de competities over een paar weken in lege stadions te hervatten, daar is er in Nederland sinds dinsdagavond geen zicht meer op een doorstart.

Scouts kunnen hun werk niet doen in Nederland

Premier Mark Rutte schonk daarover klare wijn. Tot 1 september worden er geen wedstrijden gespeeld in het betaald voetbal. Een van de gevolgen daarvan is dat scouts hun werk niet kunnen doen in Nederland. Spelers komen daardoor minder in het vizier van (buitenlandse) clubs en zullen daardoor naar verwachting ook minder in trek zijn op de transfermarkt.

,,Dat is inderdaad een probleem’’, beaamt Levchenko. ,,De laatste acht, negen wedstrijden zijn normaal gesproken heel belangrijk om je in de kijker te spelen en een transfer te verdienen. Een concreet voorbeeld is Bryan Linssen, die bij Vitesse heel goed bezig was.

Hij had voor de coronacrisis een uitstekend perspectief om nog een mooie stap te maken, maar dat ligt nu een stuk lastiger. Een toptransfer is niet zo zeker meer. Zo zijn er heel veel spelers die nog geen nieuw contract hebben getekend en voor wie het wel eens een lastige tijd kan gaan worden.’’

Waarde van spelers zal devalueren

Levchenko verwacht daarbij ook dat de waarde van spelers zal devalueren door de coronacrisis. Geschat wordt nu al dat de marktwaardes met minimaal 20 procent afgewaardeerd zullen worden. ,,Dat heeft natuurlijk in de eerste plaats te maken met de klap die de gehele wereldeconomie te verwerken krijgt door deze crisis. Dat zullen we pas echt gaan merken als dit allemaal achter de rug is. Natuurlijk zal dat ook zijn invloed hebben op de transferwaardes van spelers.’’

Overigens heeft Levchenko er alle begrip voor dat er in Nederland dit seizoen niet meer gevoetbald wordt, ook niet in lege stadions. ,,Ik vind dat de burgemeesters gelijk hebben’’, zegt de ex-prof.

,,Je kunt wel in lege stadions gaan spelen, maar zie de supporters dan maar eens thuis te houden als Feyenoord-FC Utrecht of Ajax-AZ op het programma staat. Die komen bij elkaar, ook als dat buiten het stadion is. De burgemeesters moeten instaan voor de veiligheid van hun regio. Ook spelers vinden dat veiligheid bovenaan moet staan, net als de gezondheid. Je kunt het ook niet naar buiten toe verantwoorden als voetballers in het veld lichaamscontact met elkaar mogen maken, terwijl buiten het stadion iedereen wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven en anderhalve meter afstand te houden. Je kunt geen uitzonderingsposities voor voetballers creëren. Dat zou een verkeerd signaal zijn.’’

Mondkapjes

Het idee om te voetballen met mondkapjes gooit Levchenko meteen in de prullenbak. ,,Degene die dat heeft bedacht, heeft waarschijnlijk zelf nooit gevoetbald. Ik heb zelf zo’n maskertje uitgeprobeerd. Er zijn verschillende soorten. Bij de één adem je wat makkelijker dan bij de andere, maar bij voetbal moet je gewoon met open mond en neus kunnen ademen. Ik zie voetballen met mondkapjes absoluut niet zitten.’’

Hij heeft een klein beetje hoop dat hij zijn eigen hobby binnenkort wel weer eens uit kan oefenen. Naast zijn bestuurswerk heeft Levchenko zich in footgolf gespecialiseerd. En hij is er nog goed in ook. ,,Het is een combinatie van voetbal en golf. Je moet er echt goed over nadenken hoe je een bal neerlegt. Het is niet alleen maar dom schieten. Ik ben er heel fanatiek in. Vorig jaar stond ik zelfs zevende van de wereld. Het kost me normaal gesproken best veel tijd, vooral in de weekenden. Dan ben ik heerlijk aan het knallen. Maar helaas ligt ook het footgolf stil. Het WK zou dit jaar plaatsvinden in Japan, maar dat is ook afgelast. Het is wachten op betere tijden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu