Van Aert wereldkampioen, Van der Haar tweede

Van Aert wereldkampioen, Van der Haar tweede ANP

De Belg Wout van Aert is zondagmiddag voor eigen publiek in Heusden-Zolder wereldkampioen veldrijden geworden. De Belgisch kampioen leverde een prima prestatie door een flinke achterstand goed te maken na betrokkenheid bij een valpartij en troefde Lars van der Haar af in een bloedstollend duel. De 24-jarige coureur uit Woudenberg pakte het zilver. De Belg Kevin Pauwels reed naar het brons.

Titelverdediger Mathieu van der Poel was ook betrokken bij de valpartij in de vijfde ronde maar kon zijn achterstand niet meer goedmaken. Hij werd vijfde.

Het wereldkampioenschap ontwikkelde zich zondag als een interland tussen Nederland en België. De Belgen probeerden de Nederlanders kort na de start met ploegentactiek te verrassen maar Mathieu van der Poel maakte zijn kleine achterstand in de razendsnelle eerste ronde goed en vormde met de andere favorieten Wout van Aert en Lars van der Haar een kopgroep. Halverwege de race kregen ze gezelschap van vier Belgen (Kevin Pauwels, Sven Nys, Laurens Sweeck en Tom Meeusen) plus David van der Poel.

De wedstrijd kreeg een onverwachte wending in de vijfde ronde toen Mathieu van der Poel zich in een heuveltje bergop vast reed, uit de pedaal schoot en met zijn voet verstrikt raakte in de spaken van zijn grootste rivaal, Wout van Aert. Van der Haar kon optimaal profiteren van het oponthoud van de topfavorieten en reed solo weg. Van Aert vocht zich terug, was in de slotronde de slimste en sterkste en reed naar zijn eerste wereldtitel bij de profs.

Nieuws

Meest gelezen

menu