Van Wely boekt eerste zege in Wijk aan Zee

Van Wely boekt eerste zege in Wijk aan Zee ANP

Loek van Wely heeft zondag zijn eerste zege geboekt in het schaaktoernooi van Wijk aan Zee. De Tilburgse grootmeester versloeg met zwart in de achtste ronde Hou Yifan. De Chinese wereldkampioen bij de vrouwen, die een hogere elo-rating heeft dan de Nederlandse routinier (2673 tegen 2640), maakte in het middenspel een fout.

Van Wely profiteerde gretig en had na 43 zetten het volle punt binnen. Met een totaal van drie bivakkeert hij niettemin in de onderste regionen. Voor Hou was het de tweede nederlaag op rij, waardoor ze een flinke duikeling maakte in het algemeen klassement.

De Noor Magnus Carlsen is daarin nu de enige leider. De wereldkampioen kwam zelf een snelle remise overeen met de Rus Sergej Karjakin en profiteerde van het verlies van zijn Amerikaanse concurrent Fabiano Caruana. Deze liet zich verrassen door de Tsjech David Navara, die af en toe geniale invallen heeft.

Anish Giri probeerde het lang maar bereikte tegen de Rus Evgeni Tomasjevski met wit te weinig om hoop te krijgen op meer dan remise. Hij deelt de derde plaats (4 1/2) met een punt achterstand op Carlsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu