Van de Portugese straatstenen via Duitsland naar het kunstgras van FC Emmen: dat is het hobbelige pad dat Rui Mendes bewandelde. Ooit hoopt hij in de Champions League te spelen

Van een onzeker bestaan in Portugal via Duitsland naar Drenthe. De weg van Rui Mendes (22) naar het profvoetbal was lang en ietwat hobbelig. Inmiddels heeft Das Phantom zich opgewerkt tot de revelatie van FC Emmen, waarmee hij op de drempel van de eredivisie staat.

Rui Mendes, de Portugees-Duitse revelatie bij FC Emmen.

Rui Mendes, de Portugees-Duitse revelatie bij FC Emmen. Foto: Jaspar Moulijn

Rui Mendes weet het nog goed. De eerste zeven jaren van zijn leven groeide hij op in een klein Portugees dorp genaamd Gondar, op zo’n 40 kilometer afstand van het ‘grote’ Porto. Vader, moeder, broer, ooms, tantes, opa’s en oma’s: ze woonden er allemaal. Te midden van die veilige, familiaire omgeving ontwikkelde de kleine Rui een passie voor voetbal. Vaak was hij op de straten van Gondar te vinden, een balletje trappen met zijn broertje. In clubverband voetballen zat er tot zijn eigen teleurstelling niet in. Totdat zijn wereld behoorlijk op de kop werd gezet.

Een nieuw leven in Duitsland

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's