Van der Poel wint op mountainbike

Van der Poel wint op mountainbike ANP

Mathieu van der Poel heeft zich in de eerste echte etappe van de Sunshine Cup 2016 op Cyprus meteen gepresenteerd als begenadigd mountainbiker. De voormalig wereldkampioen veldrijden, die op de openingsdag als tiende eindigde in de korte tijdrit, sprintte vrijdag met succes naar de zege.

Van der Poel, die zich deelname aan de Olympische Spelen van Rio in deze discipline ten doel heeft gesteld, liet na 48 kilometer koers de Zwitser Fabian Giger in de smalle straatjes van Lefkara achter zich. Het verschil was een seconde. De Schot Grant Ferguson finishte op ruim vier tellen als derde. Rudi van Houts, die Nederland vertegenwoordigde in Londen 2012, kwam als elfde over de eindstreep op iets meer dan een minuut van zijn jonge landgenoot.

Die kon zijn plezier niet op. ,,De mooiste twee uur die ik tot dusver op op een fiets heb doorgebracht (en ook de zwaarste)'', twitterde de kopman van de Belgische ploeg BKCP-Corendon. ,,Ik hou van Cyprus en de MTB sport.'' In het algemeen klassement klom Van der Poel naar de derde plaats achter Ferguson, die evenals Van Houts voor de ploeg van Bart Brentjens rijdt, en Giger. Hij moet twaalf seconden goedmaken op de leider. De Zwitserse titelverdediger Florian Vogel verloor vrijdag meer dan vijf minuten.

Bij de vrouwen zegevierde Lisa Brandau opnieuw. De Duitse favoriete had tien seconden voorsprong op haar landgenote Adelheid Morath. De Servische Jovana Crnogorac gaf als nummer drie 2.21 toe. Anne Terpstra finishte als achttiende op 9.07 van de winnares. Ze was daarmee de beste Nederlandse.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu