Veel beter handballend Oranje legt Duitsers over de knie in tweede oefenduel

In een wedstrijd met meerdere gezichten waren de Nederlandse handbalsters zaterdagavond met 32-26 te sterk voor Duitsland.

Larissa Nüsser schiet voor Nederland op het Duitse doel.

Larissa Nüsser schiet voor Nederland op het Duitse doel. Foto NHV/Henk Seppen

Daarmee nam de regerend wereldkampioen in het tweede oefenduel tegen dezelfde tegenstander revanche voor de pijnlijke nederlaag die zij donderdag eveneens in Lingen (27-25) leed. Oranje, met de Groningse Lois Abbingh en de Drentse Merel Freriks in de gelederen, oogde een aantal dagen geleden nog als een roestige machine, die na een lange pauze door corona weer op gang moest komen. Zaterdag liet vooral voor rust een heel ander Nederland zien, dat Duitsland dertig minuten lang wegspeelde.

Jonkies

Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de ‘jonkies’, die van bondscoach Emmanuel Mayonnade mochten beginnen. Larissa Nüsser en Dione Housheer zorgden voor flitsend aanvalsspel, dat meteen weer deed denken aan het snel uitkomende Nederland dat in Japan de wereldbeker omhoog mocht steken. Ook oud-speelster van DOS in Emmer-Compascuum, Kelly Dulfer, was belangrijk. De lange en sterke handbalster maakt bij haar club Borussia Dortmund steeds meer indruk en doet dat nu ook bij Oranje, waar ze aanvallend steeds meer speeltijd krijgt.

Uitstekende dekking

Het team had daarbij voor rust de dekking uitstekend voor elkaar, terwijl keepster Tess Wester de nodige ballen tegenhield. Nederland liep dan ook snel uit naar een grote voorsprong van 18-10 bij rust. De start in de tweede helft was echter een stuk minder, waarbij vooral de ervaren krachten van het Nederlandse team steken liet vallen. Oranje speelde opeens heel slordig met het nodige balverlies, waardoor de Duitsers punt voor punt dichterbij kwamen. Bij 21-16 was het Abbingh, die met haar eerste succesvolle afstandsschot het verschil weer op vijf bracht in het voordeel van Nederland.

Uitblinkende Dione Housheer

Maar de Duitsers gaven, de landsaard eigen, niet op en kwamen met 23-20 weer dichterbij. Scores op rij van Angela Malestein, de uitblinkende Dione Housheer (topscorer met acht doelpunten) en linkerhoekspeelster Bo van Wetering brachten Oranje weer op een comfortabele 26-20 voorsprong. Met wederom Wester in de goal voor de wat ongelukkig ingevallen Rinka Duijndam had het team van Mayonnade de wedstrijd opnieuw volkomen onder controle. De overwinning kwam niet meer in gevaar.

Merel Freriks

Oud-E & O-ster Merel Freriks, die net als veel andere internationals voor Borussia Dortmund uitkomt, deed bij haar invalbeuren wat ze moest doen. De cirkelspeelster scoorde twee keer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu