Veltman denkt in coronacrisis niet aan een vertrek bij Ajax

Veltman denkt in coronacrisis niet aan een vertrek bij Ajax ANP

Joël Veltman denkt even niet aan een vertrek bij Ajax. "Het belangrijkste voor nu is dat we uit deze crisis komen, daarna zien we wel weer verder", zegt hij op de website van zijn club uit Amsterdam.

Veltman stond afgelopen zomer al open voor een buitenlands avontuur. Maar trainer Erik ten Hag wilde de 28-jarige verdediger niet kwijt. Het contract van de 22-voudig international loopt volgend seizoen af. Normaal gesproken was dit de tijd geweest om aan een andere club te denken. Maar na de uitbraak van het coronavirus is het lastig in de toekomst kijken.

"Het is een bizarre tijd, voor iedereen", beseft Veltman. "En waar we kunnen, proberen wij als spelers wat te betekenen voor de mensen om ons heen. Wat de toekomst brengt? De tijd zal het leren, maar ik hoop over een paar jaar te kunnen zeggen dat we juist hebben gehandeld."

Vertrekken bij Ajax

Veltman is niet de enige Ajacied die aan een vertrek uit de eredivisie dacht. Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico en André Onana leken ook op weg naar de uitgang, totdat het coronavirus zich ook over Europa verspreidde. Voorlopig heeft alleen Hakim Ziyech overeenstemming bereikt met een nieuwe club. Hij is op 1 juli eigendom van Chelsea, als de regels voor nieuwe contracten niet veranderen.

Veltman is nagenoeg hersteld van een knieblessure, die hij begin februari in het thuisduel met PSV opliep. Hij had nu de laatste stappen naar een terugkeer in het eerste elftal moeten zetten. Maar sportpark De Toekomst is gesloten, zoals alle trainingsaccommodaties van clubs in het betaalde voetbal. "Toen op 15 maart werd besloten dat ook onze gezamenlijke trainingen niet meer doorgingen, was dat wel even een moment", weet Veltman. "We kregen direct een individueel programma mee naar huis en werden waar nodig voorzien van sportapparatuur zoals gewichten en fietsen."

Fit

"Ik probeer natuurlijk zo fit mogelijk te blijven en ik volg alle trainingen", vertelt de rechtsbenige verdediger. "Ik merk dat het niet eenvoudig is om elke dag gemotiveerd te trainen. We weten niet meer waarvoor we trainen en dat maakt het moeilijk. Op dit moment is het nog onduidelijk of het seizoen wordt uitgespeeld. We moeten vooral luisteren naar wat de artsen en de overheid adviseren, denk ik."

"Zelf heb ik het geluk dat ik mijn vrouw en dochter thuis om me heen heb. Voor jongens uit het buitenland, die hun familie niet om zich heen hebben, is het een stuk lastiger. Ik kan nog even langs bij mijn ouders, om op 1,5 meter afstand een praatje te maken en elkaar even echt te zien. Dat is voor sommige jongens uit ons team geen optie. We proberen ze wel af te leiden en op te vrolijken. Een potje FIFA spelen samen helpt vaak wel."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu