Veneberg lost Lammerts af als bondscoach

Veneberg lost Lammerts af als bondscoach ANP

Een opmerkelijke wissel binnen het Nederlandse wielrennen. Bondscoach Johan Lammerts en technisch directeur Thorwald Veneberg ruilen van functie na het komende WK in oktober, maakte wielerbond KNWU maandag bekend.

Lammerts was de bondscoach bij de professionals sinds 2013, toen hij het stokje overnam van Leo van Vliet. Komende Olympische Spelen is Lammerts nog wel de bondscoach, op het WK in Doha zal hij de functie al zoveel mogelijk delen met Veneberg.

De beslissing valt de geboren Brabander zwaar, maar hij heeft vertrouwen in Veneberg. ,,Wij denken door deze wisseling nieuwe ideeën in beide functies toe te kunnen passen. Door deze ruil blijft de kennis binnen de KNWU, maar waait er toch een frisse wind.''

Succes

Veneberg wordt vanaf 1 januari 2017 officieel de bondscoach bij de mannen en de vrouwen. Lammerts was sinds 2006 al de bondscoach bij het veldrijden. Het is nog niet bekend wie die taak op zich neemt.

Lammerts vierde sinds 2013 op de WK's vooral succes met de vrouwen. Marianne Vos pakte in 2013 de wereldtitel, Ellen van Dijk won in datzelfde jaar op de individuele tijdrit. In 2015 was er twee keer zilver voor Anna van der Breggen op de wegrace en de tijdrit. Bij de mannen was er onder het bewind van Lammers slecht één medaille te vieren: in 2014 won Tom Dumoulin brons op de tijdrit.

Veneberg vierde zijn grootste succes als wielrenner in 2005, toen hij de Grote Scheldeprijs won.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu