Verbazing bij De Jong over wereldtitel

Verbazing bij De Jong over wereldtitel ANP

Thalita de Jong heeft zaterdagmiddag zichzelf verbaasd door na een miraculeuze inhaalrace wereldkampioen veldrijden te worden. Na een mislukte start moest ze driekwart race in de achtervolging. ,,Ik ben rustig gebleven’’, verklaarde ze na afloop.

Met een startplek op rij twee stond de 22-jarige Brabantse er vooraf beter voor dan ooit. ,,Maar ik miste de start, wéér’’, blikte de kersverse wereldkampioene terug. Ze legde uit dat ze de ervaring nog mist en zelfs nog bang is in de chaos na het startschot. Het slechte weer en de glibberige omstandigheden in de eerste bocht waren niet in haar voordeel. ,,Ik heb altijd een beetje schrik bij de start. Ik ben een wegrenster’’, reageerde ze.

Na de waardeloze start op het parcours in Heusden-Zolder had ze zich al neergelegd bij een mager resultaat. ,,Ik dacht: dit was het voor vandaag, ik ga mijn best doen voor een mooie klassering.’’

Mentaal sterk

Van de kant begreep ze dat ze de snelste rondjes reed en de kop van de wedstrijd naderde. ,,Mentaal moet je daar heel sterk voor zijn. Ik twijfelde niet, nam over en sloeg een gat en win eigenlijk met overmacht’’, zei ze over de beslissing in de race.

De regenboogtrui hangt voorlopig in de kast, kondigde De Jong aan. Na wat rust begint haar wegseizoen in februari met de Omloop Het Nieuwsblad. Vermoedelijk niet eerder dan oktober komt het tricot weer tevoorschijn voor de eerste veldritten. ,,Je kunt het niet allebei 100 procent doen. Je moet keuzes maken maar ik ga me meer toeleggen op het crossen. Ik ben blij dat ik dit seizoen heel veel grote stappen hebt gemaakt. En met deze trui om de schouders kan ik nog heel veel mooie dingen laten zien. Er zit nog meer in.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu