Verbied voortaan gelobby bij de ijsmeester, hij zegt dat hij er toch niet naar luistert. Voorkomt ongenoegen bij andere landen | analyse

De storm om de Nederlandse lobby voor zeer koud ijs, waarvan de eigen schaatsers profiteren, is nog niet gaan liggen. Zo pleitten de Chinezen tijdens de Winterspelen in Peking al voor wat minder koud ijs, omdat zij met lichtere deelnemers juist voordeel hebben van een iets zachtere ijsvloer.

De Canadese ijsmeester Mark Messer, verantwoordelijk voor het ijs in de National Speed Skating Oval, controleert het ijs tijdens de Winterspelen in Peking.

De Canadese ijsmeester Mark Messer, verantwoordelijk voor het ijs in de National Speed Skating Oval, controleert het ijs tijdens de Winterspelen in Peking. Foto Vincent Jannink

Aanleiding van alle tumult was een artikel op schaatsen.nl, het mediumkanaal van de KNSB. Daarin vertelt bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die in dienst is van de schaatsbond, over zijn lobby voor hard en koud ijs. ,,Nederlanders zijn gebaat bij hard ijs, dus moet het zo koud mogelijk zijn”, stelde Van Ginkel, die zelf elke dag de ijstemperatuur meet en met de uitkomsten van zijn metingen naar de Canadese ijsmeester Mark Messer stapt. Een praktijk die al jarenlang gebeurt en volgens de Nederlandse wetenschapper voor het Oranje-team vruchten afwerpt.

Messer snapt uiteraard dat ik dit soort zaken met hem deel

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's