Verbouwd FC Groningen begint te renderen en geeft Fortuna Sittard geen schijn van kans

FC Groningen viert de 0-1 van Jörgen Strand Larsen in Sittard. Foto: Marcel Van Hoorn

Met een schel ‘jaah!’ begroette technisch directeur Mark-Jan Fledderus zondagmiddag op de verlaten tribunes van het Fortuna-stadion de 3-1 overwinning van FC Groningen. De noorderlingen grepen in Limburg de derde zege van het seizoen dankzij doelpunten van Jörgen Strand Larsen en Bart van Hintum, die bovendien goed was voor twee assists.

Wie in de rust de statistieken van FC Groningen bekeek, kon amper geloven dat het over de Trots van het Noorden ging. 61 procent van het balbezit, acht schoten op het doel waarvan de helft tussen de palen, vijf hoekschoppen en niet te vergeten twee doelpunten: de eerste twee eredivisietreffers van de Noorse spits Jörgen Strand Larsen.

Ongekende luxe voor de noorderlingen in een wedstrijd die bovendien leuk was om te zien, een hele verademing met bijvoorbeeld de smakeloze krachtmeting van vorige week tegen FC Utrecht. En dan te bedenken dat FC Groningen de voorgaande twee seizoenen niet wist te scoren in Sittard.

Verbouwing van de aanval

Danny Buijs wenste, zo gaf hij vrijdag aan, eindelijk eens voetballend tot doelpunten te komen in Limburg. Die wens ging al na vijf minuten in vervulling. Het had alles te maken met de verbouwing van de Groninger aanval, die met het inwisselen van de al weken tegenvallende Ramon Pascal Lundqvist voor Alessio Da Cruz (basisdebuut voor FC Groningen) zijn voltooiing naderde in Sittard.

Vergeleken met een paar maanden geleden verdwenen Mo El Hankouri, Ajdin Hrustic, Romano Postema en de al genoemde Lundqvist uit de basis. Hun plaatsen werden fasegewijs ingenomen door de van FC Utrecht overgekomen Patrick Joosten op de linkerflank, Ahmed El Messaoudi in het centrum, de van Parma gehuurde Alessio Da Cruz op rechts en Strand Larsen als centraal eindstation. Het bracht balans in de ploeg. Het nieuwe gezicht van de aanval begon tegen Fortuna te renderen, zag ook de dienstdoend analist Jan Mennega.

‘FC Groningen toont meer lef’

,,De opbouw van achteruit gaat prima en met combinatievoetbal boekt FC Groningen terreinwinst. Ook dankzij Da Cruz en Joosten, die op de zijkant af en toe een mooie actie eruit gooien. Groningen toont meer lef en speelt wat minder op de zekerheid. Ze zijn gewoon de baas. Het is bijna omgekeerde wereld in vergelijking met voorgaande weken: creativiteit op de flanken en scorend vermogen. Prima.’’

Het was niet alleen doelpuntenmaker Strand Larsen en de andere aanvallers die bijdroegen aan het succes, ook Bart van Hintum mocht zich weer op de borst kloppen. De 33-jarige linksback, bezig aan een goed seizoen, is niet in zijn eerste assist gestikt. Naast de belangrijke 1-3 die hij tien minuten voor tijd vanuit een vrije trap scoorde kon hij in Sittard ook weer twee assists bijschrijven. Bij de eerste gaf hij de bal strak en laag voor op Strand Larsen, die hem als een echte goaltjesdiep simpel binnentikte.

Bij de 0-2 combineerde Van Hintum eerst fraai op de linkerflank met Joosten, waarna de verdediger de bal opnieuw met veel scherpte voor de goal zwiepte. Opnieuw stond daar Strand Larsen om af te ronden. ,,Een echte spitsengoal’’, vond Mennega, die ze vroeger zelf ook graag zo maakte in het shirt van onder meer FC Groningen.

Nooit een tevergeefs beroep op Padt

De noorderlingen zaten na een half uur op rozen en hadden de voorsprong zelfs nog uit kunnen breiden als bijvoorbeeld Joosten of Da Cruz het vizier iets scherper hadden afgesteld. Fortuna Sittard kreeg een grote kans met een schot van Lisandro Semedo, maar voor dat soort klusjes doet FC Groningen bijna nooit een tevergeefs beroep op doelman Sergio Padt.

Ook in de tweede helft begon FC Groningen nog sterk. Even leek het tij te keren toen de mannen van Buijs iets inzakten en Joosten bij het uitverdedigen na een vrije trap van de Limburgers een strafschop weggaf. De aanvaller sabelde zijn tegenstander Martin Angha binnen het strafschopgebied neer. Mats Seuntjens meldde zich voor het klusje van elf meter en maakte er 1-2 van.

Buijs bracht wat vers aanvalsbloed, waarna FC Groningen zich herpakte. Tien minuten voor tijd was het Van Hintum die met een goed geplaatste vrije trap aan alle twijfel een eind maakte. FC Groningen keerde met de derde zege van het seizoen huiswaarts en kon bovendien terugkijken op een uitstekende eerste helft, die veel perspectief bood voor de rest van het seizoen.

Dit vindt Jan Mennega van de wedstrijd:

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
Video
menu