Vernieuwd ijshockeyteam GIJS heeft een nieuwe Rusnak naar Groningen gehaald. 'Nu nog de fitheid vertalen naar het ijs'

GIJS in 2019 in actie tegen Dordrecht Foto: Archief Jan Kanning

GIJS HEPRO Groningen heeft aan ervaring ingeboet, maar enkele groeibriljantjes én een paar goede imports zouden het ijshockeyseizoen zomaar eens glans kunnen geven. GIJS start zaterdagavond de competitie tegen Den Haag.

Het goede nieuws: er is weer een Rusnák in Groningen. Radovan Rusnák is net als zijn beroemdere naamgenoot Albert een Slowaak en hij speelt als verdediger. Of hij GIJS zoveel feest gaat brengen als die andere Rusnák in 2015 deed, het valt te bezien.

Coach Csaba Kercso is in elk geval blij met de student wiskunde aan de RUG, die al een jaar in Groningen is, maar net als heel GIJS vorig seizoen niet in actie kwam. ,,Radovan heeft veel potentie’’, zegt de GIJS-coach, ,,hij speelde in nationale jeugdteams van Slowakije.’’

Topscorer in Litouwen

Hoge verwachtingen in de voorhoede heeft Kercso ook van forward Valnius Jankauskas, een Litouwer van 22 jaar die in groep A van de tweede divisie in zijn thuisland topscorer was. ,,Hij heeft twee seizoenen niet competitief gespeeld omdat zijn studie hier in Groningen voorrang kreeg, maar nu wil hij weer graag in een echte competitie spelen’’, zegt Kercso. ,,Ik hoop dat hij laat zien wat hij in zich heeft.’’

Frankie Hart is ook terug in Kardinge. Nog niet als Nederlander. De Canadees met een Groningse opa wil zo graag ook Nederlander zijn, maar hij moet daarvoor eerst een volledig jaar in Nederland verblijven, volgens Kercso.

Ook nieuw bij GIJS zijn Björn de Haan, een forward die overkwam van Heerenveen Flyers, en Dylan Fox, ook al forward. Die groeide op in Kardinge maar stond de afgelopen coronaseizoenen ingeschreven bij Leeuwarden.

Op goal heeft GIJS ook nieuw bloed: Matyas Dana is een Tsjech van 23 jaar die voor alle vertegenwoordigende teams van zijn land speelde in de jeugd, maar net niet doordrong tot het nationale team.

Snijders, Hup en Göbel weg

Het slechte nieuws is dat een berg ervaring de poort van Kardinge is uitgelopen. Zahir Hup, Sebastiaan en Chris Snijder én Gill Göbel, jarenlang vaste waarden in het eerste van GIJS, besloten met ijshockey op dit niveau te stoppen. ,,Dat gaan we niet zomaar opvangen’’, weet Kercso. ,,En ik kan zo niet zeggen of de rest van de groep nu voldoende ervaring heeft. Daar heb ik echt een paar wedstrijden voor nodig om dat te zien. Maar we hebben wel veel potentie in huis.’’

Daaronder verstaat de Hongaarse coach van GIJS in elk geval twee Groningse jongelingen, die vooral veel ervaring zullen opdoen: Ziggi Keukenkamp en Luca Favero, beide 17 jaar oud. Keukenkamp speelt zowel als aanvaller als verdediger, Favero is forward.

GIJS speelt de noordelijke groep van de eerste divisie, het hoogste niveau in Nederland na de BeNeLeague. De Groningers zullen twee van de vijf tegenstanders in die groep onder zich moeten laten om in de play-offs terecht te komen om het kampioenschap van Nederland.

Een opgave die te doen lijkt, denkt ook Kercso. ,,Dat moet kunnen, zou je zeggen, al kan ik nu de kracht van de tegenstanders in deze poule niet goed inschatten. Wij hebben ook in coronatijd veel doorgetraind off-ice, dus we zijn fit. Maar nu moeten we die fitheid nog vertalen naar goed ijshockey. We hebben er in elk geval veel zin in de wedstrijd tegen Den Haag.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu